Metal opera o običnom uredskom štakoru

  628

  Resurrecturis

  Nazienda

  Datum izdanja: 25.09.2015.

  Izdavač: Mighty Music

  Žanr: Eksperimental, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sleeping With Your Hair Spread Over My Chest
  2. The Alarm
  3. On The Way To Work
  4. The Number You Have Dialed
  5. Animals In The Meeting Room
  6. Lunch Break Alienation
  7. Col-League-S
  8. Never Happy
  9. The Thought That Something Went Wrong With My Life
  10. Two Half Lives Don’t Make One
  11. Falling Asleep On The Couch

  ‘Extreme metal since 1990’ piše na Facebooku talijanskih faca Resurrecturis.

  Nije to samo po sebi najbitnije u ovoj priči, koliko pokazuje da i u Italiji – zemlji koja nije baš neka nepresušna meka metal bendova – postoje ljudi koji naprave bend, pokušavaju i pokušavaju, rastu i padaju, razočaravaju se, ali svejedno potraju 25 godina.Nekoliko EP-a tijekom ’90-ih i nekoliko albuma tijekom zadnja dva desetljeća doveli su ih do 4. albuma – “Nazienda“. Kombinacija riječi ‘nacizam’ i ‘azienda’ (talijanski za korporaciju) kreirala je jednu šaroliku kombinaciju svakojakih metala (o tome uskoro) u jednoj apsolutno nesvakidašnjoj temi, odnosno koncepciji.

  Inače metalci slože album o dubokoumnim krajevima svijeta, teorijama zavjere, smrti, svemiru ili izmišljenom fantasy svijetu, a Resurrecturis su opisali jedan uštogljeni prokleti dan jednog običnog uredskog štakora. Već imenima pjesama vidi se okvirna tema, a dodatak vremenskog okvira (pogledaj popis pjesama) vodi nas od samog buđenja do ponovnog rezigniranog odlaska na počinak. Nekad na depresivan, a nekad na komičan način.

  Muziku podržava

  Sve skupa okupano je spektrom od groove metala, nekakvih prog eskapada, noisea, akustičnih uvoda i death metala. Da, zvuči izgemištirano i teško opisivo i zato ovaj bend nakon dva desetljeća postojanja još jednom pokazuje ‘boli nas kurac!’

  Oldfieldovske gitare na “Sleeping With Your Hair Spread Over My Chest” brzo prerastaju u mathcore “The Alarm” i onda se od nekuda budi Mastodon na stvarima kao “On The Way To Work” i “Never Happy“. “Animals In The Meeting Room” ubacuje čak i glasanje majmuna (a s time se mnogi možemo povezati!), a zanimljiva “Col-League-S” odlazi u jedan metal teatar.

  Sve se završava sporo, umorno i depresivno. Vjerojatno kako se osjeća i glavni lik ove priče. “Falling Asleep On The Couch” jasno sve govori, a muzika kroz post-apokaliptičnu atmosferu podsjeća na osobno jedan od najboljih metal instrumentala – Darkest Hour-ov “Aequitas Veritas”.

  Resurrecturis su sigurno iznenađenje. Album do kojeg onako ‘slučajno’ teško možete doći. Baš zato ih je teško opisati, a bome i shvatiti na prvu. Ali ako se prepustite umjetnosti koja je sigurno prisutna kod ovako iskrenih i dugovječnih bendova – čeka vas metal putovanje za zadovoljni osmijeh na licu.

  Muziku podržava