Meritas: Biti iste, posebne, slobodne i samo svoje već 20 godina

  531

  Meritas

  Meritas20 Live

  Datum izdanja: 05.11.2018.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  CD 1:
  1. Sami na ulici
  2. Jedno
  3. Gle!
  4. Napokon
  5. Daj da zaboravim
  6. Odlazak
  7. Budi blizu
  8. Slučajno
  9. Sve što želim
  10. Nije vrijeme
  11. Gdje

  CD 2:
  1. S tobom tišina
  2. Pres dela flamme/Blizu plamena
  3. Još jednom
  4. Umjesto isprike
  5. Igra
  6. Pričaj mi
  7. Odjednom ti
  8. Budim se
  9. Ova ljubav
  10. Dan je tvoj
  11. Na prvi pogled

  DVD
  1. Na kraju sna
  2. Sami na ulici
  3. Jedno
  4. Gle
  5. Napokon
  6. Daj da zaboravim
  7. Odlazak
  8. Budi blizu
  9. Slučajno
  10. Sve što želim
  11. Nije vrijeme
  12. Gdje
  13. S tobom tišina
  14. Pres da la flamme/blizu plamena
  15. Još jednom
  16. Umjesto isprike
  17. Igra
  18. Pričaj mi
  19. Odjednom ti
  20. Budim se
  21. Ova ljubav
  22. Dan je tvoj
  23. Na prvi pogled

  U jednom su momentu prije 20-ak godina djevojke iz Meritas bile lice hrvatske dijaspore: vedrog, optimističnog tona, pune dobrih namjera, pune onog stereotipnog zapadnjačkog “germanskog” mentaliteta u kojem ne postoji riječ za odustajanje. Javnosti su se predstavile pričom kako su došle u Hrvatsku iz Njemačke da tu grade muzičku karijeru. I tada, a i sada plan je izgledao kao da idu saditi farmu kaktusa na Južnom polu, no djevojke su imale želju i tu su želju pretvarale u stvarnost. Njihov debi album “Skači pleši viči” donio je solidnu količinu vedrine za inače sumoran hrvatski postratni period. Pjesme “Dan je tvoj” i “Na kraju sna” su hrvatskoj pop i rock sceni dale nešto novo, možda su i ohrabrile djevojke iz (uvjetno rečeno) konzervativnijih sredina da počnu ili nastave svirati, što je definitivno velika stvar.

  Nije naodmet spomenuti da je velik dio kantautorica koje danas stvaraju vrhunsku muziku i koje su danas u tridesetim godinama života u vrijeme prva dva albuma Meritas bio u svojim formativnim godinama i da, barem u doba samostalne Hrvatske, Meritasice su možda bile i prve koje su kontinuirano u pop-muziku progurale tzv. “žensko pismo”. Netko će spomenuti Josipu Lisac, no ona se u vrijeme samostalne Hrvatske tek sporadično oglašavala novim izdanjima, odnosno između 1987. i 2000. se nije oglašavala albumima s novim pjesmama. “Meritas 20 live” je snimka njihovog nastupa u Tvornici povodom obilježavanja 20 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni.

  Muziku podržava

  Ovim su izdanjem vjerojatno riješile problem koji ih je mučio posljednjih 20 godina: preozbiljne za pop, pretjerano komunikativne za alternativce i rock publiku Meritasice ovdje podjednako zabavljaju i jedne i druge, istini za volju, ne uvijek na istom nivou, no pjesmama kao što su “Odlazak” ili “Igra” malo koja muzička cjepidlaka može nešto prigovoriti, pa tako i ja. Ovaj “live” album je zamišljen kao intiman susret s publikom kroz koji su Meri Jaman i Anita Valo pokazali kako su preživjele svojih prvih 20 godina na hrvatskoj pop-sceni. Nije bilo lako, niti jednom im se nije dogodila trivijalna pjesma koja bi se ispostavila kao veliki hit. Pitajte TBF nakon što je “Veseljko” postao popularan i vidjet ćete kako ta opasnost vreba iza ugla. Jest da nov(ij)a pjesma “Pričaj mi” ima previše disco ritmova za moj ukus, ali, to je samo izdvojeno mišljenje.

  Samom izdanju se malo toga može prigovoriti: Meri i Anita su veteranke koje su prošle sito i rešeto hrvatske scene i njihova sigurnost na sceni se osjeti. Ne znači da nije bilo treme, no sve je to bilo u granicama u kojima su Jaman i Valo energiju mogle ugodno kanalizirati u sugestivne interpretacije, u druženje sa starim prijateljima, a i njihova jaka pjesmarica nije odmogla. Gotovo svaka njihova interpretacija zvuči kao nenametljivo i autentično ulijevanje nade, što u ovim neveselim vremenima zna pomoći. Također, ova kolekcija daje jednu pedagošku sankciju svima koji su preskočili njihov album “Gle!” iz 2014. koji je ovdje zastupljen sa 6 pjesama. Zapravo, mnogo toga je u njihovoj dosadašnjoj karijeri zaslužilo da se bar još jednom posluša i doživi, velik dio argumenata je baš na ovom izdanju.

  Jednom kad se izumi vremeplov i kad bude moguće putovanje četvrtom dimenzijom, vjerojatno će se bez problema moći vidjeti, možda i eksperimentalno dokazati da su Meritas bile i ostale iste, posebne, slobodne i samo svoje (da parafraziram Patibrejkerse) svih ovih 20 godina. One su 20 godina starije, no zanos, vještina, glasovi su tu i dalje svima poručuju: “Ne daj svoje vizije” jer su one primjer da će se sve to jednog dana vratiti i lijepo je da je ovako netko doživio svojih 20 godina radno, na sceni.

  U konačnici, u životu hrpa stvari propadne ili se raspadne, ali na kraju dana ostaje nešto za što se vrijedi(lo) boriti, nešto što će ovom našem prolasku ispod sunca dati obol i razlikovati nas od živih strojeva i pukih lovaca na novac i prolaznu slavu. Kao što reče psiholog Murray, svi mi imamo nešto što imaju svi, svi mi imamo nešto što imaju neki i svi mi imamo nešto što imamo samo mi kao jedinke – o ovom trećem pjevaju Meritas i to je velika stvar u svijetu gdje se sve više pazi na “lajkove”, “šerove” i slično. Vidimo se za 20 godina, nadam se u boljem svijetu!

  Muziku podržava