Melodični sukob modernog i povijesnog

  725

  Iron Mask

  Fifth Son Of Winterdoom

  Datum izdanja: 08.11.2013.

  Izdavač: AFM Records

  Žanr: Hard Rock, Power Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Back Into Mystery
  2. Like A Lion In A Cage
  3. Only One Commandment
  4. Seven Samurai
  5. Fifth Son Of Winterdoom
  6. Angel Eyes, Demon Soul
  7. Rock Religion
  8. Father Farewell
  9. Eagle Of Fire
  10. Reconquista 1492
  11. Run To Me
  12. The Picture Of Dorian Grey

  Počeci belgijskog Iron Maska sežu u 2002. godinu, kada su objavili prvi studijski album “Revenge Is My Name”, a iskazali se s drugim albumom “Hordes Of The Brave”, gdje je započela suradnja s Oliverom Hartmannom (Avantasia, ex-At Vance), koji je gostovao na tri albuma kao vokal ili član zbora.

  Prije trećeg studijskog albuma “Shadows Of The Red Baron” uslijedila je pauza duga četiri godine zbog smrtnog slučaja u obitelji Petrossi.

  Ovu petorku iz Bruxellesa čine vokal Mark Boals, gitarist Dushan Petrossi, basist Vassili Moltchanov, klavijaturist Andreas Lindhal i bubnjar Ramy Ali. Novo, peto studijsko izdanje “Fifth Son Of Winterdoom” izašlo je nepune dvije godine nakon albuma “Black As Death”, prvog objavljenog pod etiketom AFM Recordsa i prvog na kojem se bendu priključio vokalist Mark Boals (ex-Yngwie Malmsteem, Ring Of Fire).Vođa benda Dushan Petrossi o novom albumu kaže da je njegov cilj bio stvaranje i pisanje samo catchy pjesama. Novo izdanje sastoji se od dvanaest pjesama, a kao bonus izdanje sadrži video pjesme “God Punishes, I Kill”. Možemo se složiti da je vođa uspio u svom naumu, i više od toga. Novi album na trenutke je i previše cacthy, a uzima i kombinira glavne značajke i melodije power metala, hard rocka i neo-klasičnog metala uz relativno jednostavne stihove pjesama.

  Back Into Mystery” slušatelje uvodi u album emotivnom solažom, a pretvara se u živahnu i melodičnu pjesmu, jednu od tipičnih za Iron Mask. Vokali su tečni i čisti, a melodija je pozitivna i pamtljiva, uz kontrastni, blagi završetak na pianu uz orkestracijske elemente. Energična “Like A Lion In A Cage” se otvara poznatom melodijom, a prerasta u pravi, energični hard rock, potom u brzi solo klavijatura i gitara u power metal stilu, sa nešto žešćim i dubljim vokalima, čime definitivno zvuči bolje od početka albuma.

  Muziku podržava

  One Commandment” započinje opetovanim stilom srednje brzog hard rocka, no prelazi u sporu stvar s teškim riffovima, snažna je i sirova, u stilu klasičnog heavy metala. “Seven Samurai” započinje klavijaturama u stilu orijentale, a potom ostaje brza i agresivnija, s elementima progresive i duplih bas pedala i jedna je od boljih na albumu, uz “Like A Lion In A Cage”, te sporiju “One Commandment”.

  Fifth Son Of Winterdoom“, koja samo imenom podsjeća na čitav arsenal power metal himni, desetominutna je, ujedno i najduža na albumu. U priču uvode zvukovi stopa u snijegu i vukova, te plač novorođenčeta, a potom se uključuju sporije, atmosferične note flauta i orkestracija. No nakon toga, ovaj naslovni epik se uglavnom ponavlja, od vesele i ljigave power melodije, preko prijelaza do baladnog tona, te završetkom srednje brzim riffovima.

  Rock Religion” je naravno, antemska, power himna, koja svojim naslovom i tekstovima, uz tipičniju i živahniju rock “Angel Eyes, Demon Soul”, te “Back Into Mystery” dobrano odskače od tematike ostalih pjesama, no pršti pozitivnom energijom i pamtljivim refrenom. “Father Farewell” je posvećena preminulom ocu Dushana Petrossia, a započinje laganim gitarskim notama i pozadinskim orkestracijama, te do kraja pjesme, uz nešto žešće riffove, ostaje spora i melankolična.

  U “Reconquistu 1492”, uvode gitare španjolskog prizvuka a zatim riffovi u istoj melodiji u trajanju od preko dvije minute, dok je vokalno nešto sporija i epičnijeg prizvuka. Druga pjesma po trajanju, skoro osam minuta, “The Picture Of Dorian Grey”, nakon instrumentalnog početka, prerasta u stvar s brzim riffovima i klavijaturama, dok istovremeno nije previše catchy kao ostatak pjesama.

  “Fifth Son Of Winterdoom” je dobro isproducirana, provjerena kombinacija ponekad klišejnih melodija power metala i neo-klasičnog metala. Sve iskorištene glazbene značajke su solidno izvedene, posebno od strane jako dobrog Dushana Petrossia i vokala Marka Boalsa, no zbog određene predvidljivosti i dojma već preslušanog materijala, nisu ništa puno više od solidnog.

  Muziku podržava