Melankolični vampirski rock

  3026

  Soundtrack

  The Twilight Saga: Eclipse

  Datum izdanja: 08.06.2010.

  Izdavač: Chop Shop Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Eclipse (All Yours) – Metric
  2. Neutron Star Collision (Love Is Forever) – Muse
  3. Ours – The Bravery
  4. Heavy in Your Arms – Florence and the Machine
  5. My Love – Sia
  6. Atlas – Fanfarlo
  7. Chop and Change – The Black Keys
  8. Rolling in on a Burning Tire – The Dead Weather
  9. Let’s Get Lost – Beck and Bat for Lashes
  10. Jonathan Low – Vampire Weekend
  11. With You in My Head – UNKLE feat. The Black Angels
  12. A Million Miles an Hour – Eastern Conference Champions
  13. Life on Earth – Band of Horses
  14. What Part of Forever – Cee-Lo Green
  15. Jacob’s Theme – Howard Shore

  Službeno je: dobili smo prvu vampirsku sapunicu – saga “Sumrak” nastavlja se i ruši kojekakve rekorde gledanosti.

  Edward, Bella i Jacob sveprisutni su, a čak su (vidio sam neki dan u
  Italiji) dobili i svoje sladolede čiji okusi, dakako, odgovaraju
  njihovom liku i karakteru, stoga još samo čekamo paštete, a dotad
  vrijeme možemo kratiti slušanjem trećeg službenog soundtracka “Eclipse“.Neobična ‘poetika’ produkcijskog tima da soundtrack učini indie-kompilacijom započeta prvim glazbenim vodičima kroz film, nastavila se i u trećoj epizodi, iako prepoznajemo neka popularnija imena, kao što je to bio slučaj s dva prethodnika “Twilight” i “New Moon“.

  Muse su jedini bend prisutan na sva tri albuma, s posebnom iznimkom trećeg za kojeg je originalno napisana “Neutron Star Collision (Love Forever)“, pjesma kojom najviše odstupaju od svojeg prepoznatljivog zvuka i kojom dokazuju da su se definitivno prodali američkoj glazbenoj industriji, pa tako po prvi put imamo prilike čuti originalno skladanu pjesmu za potrebe filma. Patetična u tekstu, neinventivna i reciklirana u vokalu i instrumentariju, ova je pjesma razočaravajući trenutak u karijeri engleskog space-rock trojca.

  Muziku podržava

  Heavy In Your ArmsFlorence and the Machine sa svojevrsnom šamanskom kvalitetom vodeća je pjesma treće kompilacije i u potpunoj je suprotnosti romantično-melankoličnoj, ali neizmjerno patetičnoj baladi SieMy Love” koja svojom atmosferom i samim tekstom savršeno odgovara neobičnoj romansi među protagonistima “Pomrčine”.

  Zanimljiva dominanta najnovije ‘sumračne’ kompilacije jest blues-rock kao leitmotiv, pa tako primjese ovog podžanra prepoznajemo u zaraznoj “Chop and ChangeThe Black Keysa koji u ovoj pjesmi podsjećaju na The Racounteurs, što nije neobično za odabir na ovoj kompilaciji, jer se pored nje našla “Rolling In On a Burning Tire” upravo polovice The Racounteursa, odnosno, u ovom slučaju jednog od bendova Jacka Whitea – The Dead Weather. Obje nastavljaju onu težinu i melankoliju koju je otvorila Sia, a kulminaciju predstavlja progresivna rock dionica “A Million Miles An HourEastern Conference Champions, vjerojatno najviše indie-bend od svih.

  Melankoličnome rocku suprotstavljeni su dosadni pop-pjesmuljci “Eclipse (All Yours)“, nešto manje iritantnoj “What Part Forever” Cee-Lo Greena, polovice Gnarlsa Barkleya.

  Slučaj i problem kompilacija za blockbustere uvijek je taj da zvuk odvojen od slike, odnosno samoga filma, poprima jednu sasvim drukčiju kvalitativnu dimenziju, pa je možda ljubiteljima indie-rocka preporučljivo ne gledati film, dok će ljubitelji filma olako zanemariti auditivni element zbog svoje pozadinske uloge, koja čak nije ilustrativna, već jedva atmosferska.

  Nadalje, iako se radi o kompilaciji s dosad najmanje popularnih imena bendova i glazbenika, nedostaje joj stilske ujednačenosti i koherentnosti u odnosu na prethodnu, pa se čini da su bendovi većinom nasumično odabrani zbog činjenice da su manje popularni, iako je očito da oni u usponu (u Americi) poput Musea i Florence and the Machine, kao udica za mlade konzumente, naprosto ne smiju biti izostavljeni.

  Muziku podržava