Marketing bolji od glazbe

  3448

  Ante Cash

  U ime Oca i Novca

  Datum izdanja: 19.12.2005.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Imotska feat. Nena
  3. U ime Oca i Novca
  4. Sam
  5. Brzi i žestoki
  6. Lupio si petama
  7. Sit
  8. Što se događa feat. Shot (Elemental)
  9. Ljepotica i zvijer
  10. Bogataši siromasi
  11. Opasna roba
  12. Reperčićima
  13. Prebrzi i prežestoki feat. Cronite

  Ante Cash novo je lice na hrvatskoj hip-hop sceni. Ukoliko čitate novine i pratite medije teško ste njegovo ime mogli zaobić u posljednjih nekoliko mjeseci. Otvoreno koketiranje s uhićenjem generala Ante Gotovine (čovjek je uzeo ime Ante Cash, ne treba doktorat da se skuži analogija) donijelo mu je vrlo dobru promociju, a za sebe kaže da cilja na istu publiku koja sluša Thompsona i ostatak hrvatske ‘domoljubne’ scene. Nažalost, samom svojim stihovima ne dobacuje puno dalje od gore navedenih.

  Naslovna pjesma “U Ime Oca i Novca” tekstualno ne donosi ništa novo, a i tema je već pomalo zastarjela, napadi na Crkvu i prejednostrani stavovi neće proć kod iole pametnijih ljudi koji su već ostavili za sobom svoje tinejdžerske godine. “Lupio si petama” pak obrađuje temu Domovinskog rata, a u meni ostavlja dojam da je Ante ipak malo zakasnio, ovakve pjesme mogle još su i mogle proći sredinom devedesetih, ali danas su potpuno izlizane i bespotrebne.

  Što se događa” govori o tajkunima koji su se obogatili tokom i neposredno nakon završetka rata… Dosad ste već mogli primjetiti da su Cashove najjače teme već davno (i puno bolje od njega) obradili npr. Tram 11 i El Bahatee, a kad već spominjem potonjeg, ne mogu se oteti dojmu da se Cash trudi kopirati ga, kako tematikom tako i stilom izvođenja.

  Uz ‘teške teme’ Ante je album napunio i nekolicinom klišeja već odavno poznatih u hip-hop glazbi. Tako se u pjesmi “Reperčićima” obraća svojoj konkurenciju u stilu ‘ja sam najbolji, svi ste vi nula’, a gotovo svaki raper u svijetu je tokom karijere napravio barem jednu takvu stvar. A i “Prebrzi i prežestoki” te njezin remix su zapravo najobičnija budalaština i zorno pokazuju više nego očit utjecaj američke gangsta scene na Casha.

  Muziku podržava

  Da zaokružim, produkcija na albumu nije uopće loša, glazbene podloge koje su mu dali Koolade, Dash, Nace, Shalla i Makro Polo uglavnom su solidne, i prate današnje trendove u žanru. Nažalost, tekstovi su sasvim druga priča, tako da je općeniti dojam tek na trenutke prosječan, a uglavnom ispotprosječan. S tako dobrom reklamom kakvu je imao, mogao bi prodati dosta nosača zvuka i barem neko vrijeme opstati na sceni.

  Ali, upravo to koketiranje s Gotovinom vjerojatno je i dijelom utjecalo na moje subjektivno mišljenje, sama ta činjenica umanjila je još više vrijednost albuma u mojim očima. Jednostavno, previše se klišeja skupilo na jednom mjestu, tako da će Cash ipak trebati pričekati neku drugu priliku kako bi ga uvrstili u gornji dom hrvatske hip-hop scene.

  Muziku podržava