Uspavanka za Knopflera M.

  1386

  Mark Knopfler

  Down The Road Wherever

  Datum izdanja: 16.11.2018.

  Izdavač: Universal

  Žanr: Acoustic, Folk, Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Trapper Man
  2. Back on the Dance Floor
  3. Nobody’s Child
  4. Just a Boy Away from Home
  5. When You Leave
  6. Good on You Son
  7. My Bacon Roll
  8. Nobody Does That
  9. Drovers’ Road
  10. One Song at a Time
  11. Floating Away
  12. Slow Learner
  13. Heavy Up
  14. Matchstick Man

  U svojim klasičnim trogodišnjim ciklusima Mark Knopfler nastavlja izdavati albume koji manje ili više korektno podsjećaju na bolje i ranije radove. Tu je njegov dubok stoički vokal, tu je gitarski rukopis, tu su aranžmani, tu su njegovi suradnici. A pjesme? Ajde, da i pjesme. One su skoro zaboravljene spomenuti. Ovdje će se pokazati, s razlogom. Knopfler zvuči kao pravi šalterski službenik koji čeka penziju nakon što je 40 godina radio posao koji ne voli.

  Isprike Knopflerovim poštovateljima unaprijed, ovo što je pokazao na ovom albumu smo sve već čuli, ali u boljem kontekstu i s više emocija. Postoje povremeni izuzeci, kao što je kasnonoćna balada “Slow Learner” ili slična takva, s malo istaknutijim limenopuhačkim dionicama “When You Leave“. Obje odudaraju od klasičnih Knopflerovih muzičkih autorskih odabira, tako da… eto… Knopfler nije zaboravio komponirati, no stvara se dojam da je on jedan fino ugojeni šaran u močvari zadovoljan statusom quo i da mu treba neka štuka da ga malo naganja, drži van zone komfora i na taj način motivira da diverzificira svoj rad.

  Muziku podržava

  Svirka je lijepa, zvuk je odličan, pravo je zadovoljstvo uživati u tome, ali što to vrijedi kad se malo toga ima za odsvirati. Davno je to bilo kad je stari dobri Mark izdao “Sailing To Philadelphia”, svoj zadnji uistinu odličan album, i “Ragpicker’s Dream” svoj zadnji stvarno dobar album. Sada smo, eto, osuđeni na momente kao što su “Just a Boy Away From Home”, gdje se štošta reciklira. Dovraga, nek’ se smeće reciklira, a ne pjesme!

  Najveća enigma je da postoji i prošireno izdanje sa 16 pjesama, to je ono za najveće fanove ili za najveće mazohiste. S obzirom da je već najavljena turneja po Europi u sklopu koje stiže i u Ljubljanu, valjda mu neće pasti na pamet da mu većinu repertoara budu pjesme s ovog albuma – publiku će trebati nečim probuditi nakon koncerta.

  Muziku podržava