Mariah Carey: Još jedan usputan album

  530

  Mariah Carey

  Caution

  Datum izdanja: 16.11.2018.

  Izdavač: Butterfly MC, Epic

  Žanr: Pop, R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. GTFO
  2. With You
  3. Caution
  4. A No No
  5. The Distance (feat. Ty Dolla $ign)
  6. Giving Me Life (feat. Slick Rick & Blood Orange)
  7. One Mo’ Gen
  8. 8th Grade
  9. Stay Long Love You (feat. Gunna)
  10. Portrait

  Nakon više od četiri godine legendarna Mariah Carey izbacila je novi album. Uvodno i nažalost, radi se o još jednom usputnom izdanju u njenoj karijeri. Utješno, “Caution” je bolji od zadnja joj dva izdanja. Međutim, album je kojim se neće, niti misli išta značajno postići bez obzira na promotivnu kampanju koja odaje drugačiji dojam. Je li to samo ispunjavanje ugovornih obaveza ili nešto treće, (šire) slušateljstvo neće biti briga, jer ionako ju je već odavno kaznilo. Čak i na njoj domaćem tržištu SAD-a gdje je uživala neviđeni status apsolutne bezvremenske dive, okrenuta su joj leđa. Barem za veće komercijalne uspjehe. Od gafova po žirijima talent showova, preko raznih tračeva o mentalnom zdravlju do nesretnog novogodišnjeg nastupa pred koju godinu.

  Fanovi su se odavno prilagodili nižim lagama, pretjeranom šaputanju i učestalim posjetima repera na pjesmama, ali osobno mi nije jasno kako pjevačica njezina kalibra ne shvati na vrijeme da je promjena prijeko potrebna. “Caution” je, osim što je kratak u usporedbi s komadima iz njezine diskografije, album koji začuđujuće malo ostavlja slušatelju. Ne može se nazvati niti barem malenom kolekcijom ljubavnih pjesama. Iz perspektive tekstove, definitivno najlošiji u njenoj karijeri.

  Muziku podržava

  Ovaj albumčić počinje pjesmom naziva “GTFO” (skraćeno za Get The F*ck Out) i predstavlja pokušaj angry feminist post-break-up himnice. “GTFO” posuđuje dio melodije “Goodbye To A World” mladog producent Portera Robinsona. Što joj je prije uspijevalo, danas je dosadno i istrošeno. U spotu uistinu atraktivna, štoviše predivna Mariah pokazuje svoje atribute, zavodljivo gleda u kameru prepričavajući već tisuću i jedan put ispričanu priču.

  Drugi singl, “With You” popravlja situaciju i jedan je od boljih trenutaka na albumu. Throwback u devedesete na pjesmi koja dijeli naslov s albumom, funkcionira, ali postaje zamoran upornim ponavljanjem iste te riječi “Caution” do kraja snimke. “A No No” i “The Distance” na trenutak će zabaviti, a potonja možda koji dan ostati u uhu. “A No No” je napravljena oko samplea pjesme “Crush on You” (Lil’ Kim featuring The Notorious B.I.G. and Lil Cease). Valja pohvaliti “Giving Me Life” koja ugošćuje Slick Ricka i odličnog Blood Orangea. Lagana “The Roof” vibra, nerazmetan pristup, odmjerenost, lagane gitarske dionice i smireni akustični ulaz u zadnji dio pjesme, prijatni su. Kraj kao da ne pripada na ovaj album, već na neko puno ozbiljnije i perspektivnije izdanje.

  Uslijedit će tri zaboravljive numere prije zadnje pjesme s izdanja od kojih se najviše ističe “8th Grade”, koja je tzv. grower i ubrzo postaje ugodna. Da ne bi sve bilo baš tako crno, na “Cautionu” se našla jedna pjesma više vrijedna spomena od ostalih. Show više-manje preuzima prekrasna “Portrait” koja je srećom stavljena na kraj albuma da popravi stvar. U potpunosti true Mariah Carey song, “Portrait” emotivnim tekstom i melodijom privodi album kraju. Zadnji refren ostaje lijep i značajan, bez obzira na očigledno već umorne glasnice nekad vanserijske vokalistice. Govoreći o njenom glasu danas, recentni nastupi su vrlo dobro odrađeni spram perioda zadnjih godina. Pogotovo onaj na iHeart Festivalu. Međutim, na zadnjim studijskim izdanjima Carey vjerojatno planirano radi lakše pjesme za izvođenje uživo.

  Gledano s produkcijske strane, “Caution” zadovoljava. Imena producenata jesu velika, posljedično bi trebala biti i očekivanja, ali konačni produkt zvuči lijepo i ujednačeno. Očito je tu Carey imala zadnju. Ujedno bih rekao i da su upravo aranžmani jedino što u principu spašava “Caution”. Bez obzira na ispraznost pjesama, neoriginalnost tekstova, album zvuči kao da ga vrijeme neće tako brzo pregaziti. Ili se neće za njega ni zainteresirati. Šalu na stranu, album je uhu ugodan, ali to je otprilike to. Iako većina stranih medija hvali album (ne znam tko tu koga potplaćuje), mislim da tome ne bi trebalo ostavljati previše mjesta. Za zvijezdu poput nje, koja je svijetu podarila toliko vječnih pjesama, nezaboravne melodije i u jednom periodu predstavljala pojam za mainstream pjevanje, ovakav materijal je više-manje razočaravajuć.

  Mariah Carey ili kako popularno hejteri govore Mooriah Scarey (sjetimo se Halloween memea), očito objeručke prihvaća činjenicu da joj se više, usudim se reći, ne da. Još davnih dana postala je touring artist i s time je očito ‘na ti’. Vjerujem da će “Caution” većini biti više podsjetnik na to koliko je ‘stara’ Mariah bila genijalna i vratiti se tim pjesmama i erama.

  Plusevi: “Giving Me Life (feat. Slick Rick & Blood Orange)” i “Portrait”

  Minusi: “One Mo’ Gen”, “Stay Long Love You (feat. Gunna)”

  Muziku podržava