Maratonci trče njemački krug

  743

  Marathonmann

  Holzschwert

  Datum izdanja: 25.03.2013.

  Izdavač: Century Media

  Žanr: Hardcore, Post-Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wenn du dem Teufel deine Hand gibst
  2. Die Stadt gehört den Besten
  3. Unter Tränen
  4. Holzschwert
  5. Räume
  6. Wir sind immer noch hier
  7. Grabräuber
  8. In den Trümmern deine Sätze
  9. Propeller
  10. Schiffe versenken

  Jedna, onaj poznatiji ‘maratonac’, sigurno je Dustin Hoffman, povjesničarima je poznat Pheidippides, samo nekima poznat je Haile Gebrselassie, a vjerojatno nikome s naših područja nije poznat njemački Marathonmann. Nije da likove briga što Hrvati misle, jerbo imati tržište od 80 milijuna ljudi uopće nije loša stvar.

  Zašto je to uopće bitno? Zato što, osim što su münchenske duše, post-hardcore junaci i pjevaju na njemačkom, a do sada je na našim prostorima titula njemačkih ljubimaca pripadala jedino i isključivo Rammsteinu.

  Mojih devet sitnih godina učenja njemačkog jezika u našem obrazovnom sustavu onemogućilo je da pričam o temama njihovih pjesama, a osim pokojeg specifičnog stiha, ističe se samo “I won’t be there” uz zborne vokale na uvodnoj “Wenn du dem Teufel deine Hand gibst“.

  Sirovi zvuk i instrumenti u službi pjesme, jako puno melodičnih gitara s poznatim oktavama i brzi ritmovi obilježavaju cijeli album, svih 37 minuta. Spominjati ovu ili onu pjesmu i nema prevelikog smisla jer su uravnoteženo dobre, a osim naslovne “Holzschwert” ili popastično punk-rockerske “Die Stadt gehört den Besten” svaka zaslužuje biti singl.

  Muziku podržava

  Među njima ističu se “Unter Tränen” i umorne “Grabräuber” i “Schiffe versenken“. Ono što će zasmetati neupućenima i neinformiranima (a možda i onim malo zrelijima) definitivno je ravnomjernost albuma – bolni emo vokal koji bi u metal svijetu bio Bring Me The Horizon jer i preko tiših dijelova pati. Nadalje, melodične i visoke post-punk gitare iz svijeta Rise Against i Boysetsfire, brundanje basa i nostalgično rasplesani bubnjevi.

  A kad smo već kod usporedbi s bendovima – manje popastični Lostprophets i Disco Ensemble također bi im bili dobri partneri na turneji. Njemački jezik često nam bode uho, ali su možda baš zato nekome drugačiji i specifični. Ili, s druge strane, svaka čast da su unatoč tome složili album koji je jako ugodno iznenadio jednog Hrvata.

  Naravno, javlja se činjenica da takvih bendova sigurno imamo i mi, većina pjeva na engleskom, a valjda će nekada iz močvare isplivati i neki koji će našim jezikom opisati hrvatsku zbilju. Dinamične, ozbiljne, tugaljive i brze pjesme sigurno će i tome dati odličnu podlogu.

  Muziku podržava