Manjak minutaže magičnih Foxygena

  223

  Foxygen

  Hang

  Datum izdanja: 20.01.2017.

  Izdavač: Jagjaguwar

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Follow the Leader
  2. Avalon
  3. Mrs. Adams
  4. America
  5. On Lankershim
  6. Upon a Hill
  7. Trauma
  8. Rise Up

  Prije par godina u svojem masovnom preslušavanju glazbe otkrio sam duo Foxygen koji je potom samo počeo rasti. Danas već mnogi očekuju njihove nove albume, pa tako je i “Hang” bio jedva dočekan.

  “Hang” je njihov četvrti album za diskografa i dolazi nakon konceptualnog “… And Star Power” izdanog prije tri godine. Kao i albumi koji su mu prethodili, i novi sadrži jednu psihodeličnu retro priču prepunu plesnih ritmova te prije svega dobrih i zabavnih pjesama. S nekoliko najavnih singlica (posebno s “Follow the Leader”) već su pokazali da album fino balansira između bacharachnskog popa pomiješanog s disco ritmovima a la “Saturday Night Fever”, ali najbolje pjesme ipak dolaze kad se odmaknu od tog ranog disco štiha. Tako su s “On Lankershim” pokazali da se odlično snalaze i u psihodeličnom alt. countryju.

  Muziku podržava

  Ostatak albuma je podjednako dojmljiv, posebno jer šaraju dodatnim žanrovskim odrednicama koje pjesme čine još zanimljivijim. Tako već u “Avalon” dobivamo volju obući plesne cipelice i zaplesati u stilu filma “La La Land”, dok “Mrs. Adams” zvuči kao neka pubska verzija Queena. Najgrandioznija skladba albuma jest “America” koja asocira na Rufusa Wainwrighta i Sufjana Stevensa, a nakon kratke vesele caveovske “Upon a Hill” dolazi isforsirana “Trauma” koja je poprilično dosadna, dok finalna “Rise Up” vraća situaciju koja dominira većinu albuma.

  Foxygen su se pokazali kao nova nada u američkom indieju koji vole eksperimentirati sa svojim zvukom. Ponekad ti eksperimenti uspiju, ponekad ne, a u ovom slučaju sve je ispalo djelomično uspješno. Većina albuma vrlo je dobra, ali s obzirom na manjak pjesama i minutažu neke su pjesme prenapumpane orkestracijama (posebno zadnje dvije) samo da se produži minutaža i odaje se dojam da Foxygen ipak nisu do kraja pogodili kao na prethodnim albumima.

  Možemo smatrati da “Hang” ima svojih mana, ali mnogi ionako slušaju samo singlove, a tu će Foxygen imati još finog materijala za objavljivanje pa će se fama o jednom magičnom bendu nastaviti i dalje. Istina, Foxygen jesu magičan bend, znaju pogoditi tekst i melodiju bez problema, ali ovaj put nisu sve do kraja uspjeli izdefinirati na pravi način.

  Muziku podržava