Malo norveško remek-djelo

  1042

  Torun Eriksen

  Prayers And Observations

  Datum izdanja: 13.03.2006.

  Izdavač: Jazzland /Aquarius Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Joy
  2. My Boys
  3. Way To Go
  4. Song Of Sadness
  5. Featuring Youth
  6. The Sky From Where I Live
  7. Stories
  8. This Is Real
  9. Tired
  10. Saviour

  Prayers And Observations” drugi je studijski album jazz skladateljice i pjevačice Torun Eriksen. U sasvim novih deset skladbi koje je u potpunosti sama napisala još jednom se udružila sa svojim standardnim i dobro uigranim timom u sastavu Kjetil Dalland na basu, Torstein Lofthus za bubnjevima, zatim David Wallumrod za klavijaturama i Froydis Grorud na saksofonu i flauti.

  Kao posebni gosti ovom albumu svoj doprinos su dali i Ole Jorn Myklebusta na trubi i rogu u skladbama “My Boys“, “Way To Go” i “Tired” te Andre Berga na gitari u temama “Way To Go” i “Featuring Youth“.

  Budući da je produkcijski bila izuzetno zadovoljna svojim prvim albumom “Glittercard” i radom Buggea Wesseltofta smatrala je da je prokušana receptura i najbolja receptura jer zašto mijenjati dobrog trkaćeg konja ako daje dobre rezultate. Stoga se još jednom udružila s Wesseltofteom i napravila i više nego solidan glazbeni uradak.

  Na samom albumu u tragovima se da osjetiti da postoji još malo izvjesnog eksperimentiranja ili čak bolje rečeno traženja same sebe. No ta potraga nije besciljno lutanje već traženje sebe i osobnog izričaja sa jasno definiranim ciljem i pravcem.

  Muziku podržava

  Album se dotiče svega i svačega i moglo bi se reći da je prilično šarolika zbirka različitih zapažanja izražena u čitavom kolopletu boja i nota. Iako je osnovna odrednica ovog albuma jazz, a i sam Torun se tako izjašnjava, u nekim pjesmama osjeti se snažan utjecaj R&B i to do tolike mjere da sam jednom prigodom zaboravivši da preslušavam ovaj album pomislio da mi se u CD playeru našla Mary J. Blige.

  Pjesma koja je kriva za ovu pomutnju je “Way The Go“, a od čistog R&B a dijele ju diskretne puhačke dionice i lagani jazz rifovi na gitari. Ostatak albuma manje više je usklađen istim stilom, a do samog izražaja dolaze predivne balade pozicionirane na samom kraju. “This Is Real” sa ugodnim latino ritmom i “Tired” skladba koja je upravo idealna za zadimljene i polu osvijetljene jazz klubove, dolaze kao šećer na kraju.

  Lijepo je bilo biti dio Toruninih molitava i opservacija pa makar i na 45 minuta.

  Muziku podržava