‘Malo’ izdanje s velikom pričom

  1476

  J.R. August

  33

  Datum izdanja: 11.01.2017.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Crucify Me
  2. Lead the Way
  3. River Runs Through

  Jedna od ljepših priča za početak nove glazbene godine, treće je izdanje J.R. Augusta.

  EP “33” najzanimljivije je izdanje ovoga glazbenika dosad. “Change of Seasons” bio je blueserski, “Tea Party with Mr. Death” poigravao se cabaretom, dok je aktualni EP usidren u folk vodama, no to je tek pola priče. Naime, “33” toliko je ogoljen, čist i jednostavan, predivno aranžiran i produciran, bez ikakvih viškova ili distrakcija, već s prvim tonovima hipnotičan i dirljiv, ukratko, najbolje što je J.R. August dosad ponudio.Iako sadrži samo tri pjesme, to nije minus ovoga izdanja, jer su sve toliko bogate, očaravajuće i snažne. Osjetan je ispovjedni ton, koji nema svrhu propovijedanja, nego izlaganja vlastitoga iskustva i senzibiliteta kroz jednostavne stvari, kao i one kompleksnije kao što su biblijski motivi i reference. Polazeći od naizgled svima prihvatljive premise da je ljubav os oko koje se vrte naše egzistencije, J.R. August upućuje na prirodu, bliskost, prijateljstvo i bogatstvo koje nas okružuje, a kojih nismo svjesni zbog inertnosti, cinizma, ponosa, apatije ili jednostavno, nemoći.

  Okruženost prirodom i blizina dobrih ljudi, neposrednost života i slavljenje istoga prožimaju ovo izdanje. Iako su biblijski motivi itekako prisutni, što se vidi već iz naslova pjesama, oni tu nisu kao podtekst, nego kao pomoćno sredstvo odašiljanja ključne poruke. Budući da su ukotvljeni u kulturi i civilizaciji i svima nam poznati, nekome univerzalni, nekome nebitni,no ipak neizbježni, J.R. August pokazuje koliko su ti motivi primjenjivi na svakodnevno iskustvo.

  Muziku podržava

  Nije riječ o potpuno nekritičnom preuzimanju tih motiva. Prije bi bio slučaj britke interpretacije koja pogađa u samu bit, kao u stihovima “Can’t define me, nor deny me, so you crucify me?”. Forma pitanja pokazuje o kakvom se senzibilitetu tu radi, jer je pitanje upućeno svima nama. Koliko smo sposobni izići izvan vlastitog konformizma i prihvatiti da većina stvari oko nas nije podložna definiciji. Koliko olako činimo nasilje kategorizacijama i generalizacijama. “Crucify Me” podsjeća na misterioznost i autentičnost svakog živog bića, na njegovu nedodirljivost.

  Na pjesmi dominira klavir tako da je potpuno minimalistična, da bi mogao doći do izražaja predivan vokal, koji u snazi i čistoći dominira, kako bi poruka bila što jasnija. Ova je numera izrazito snažna i potresna da je nemoguće ostati indiferentan, doslovno je direktan poziv na buđenje.

  I na sljedećoj, “Lead the Way” klavir uvodi u priču o prolaženju i prolaznosti. J.R. August pjeva (u) crkvi pjesme, jer kako kaže, tu pripada. Koliko je ispovjedna, toliko je i primjenjiva na razne aspekte. “Children lead the way, I’m not here to play with you, I’m just passin’ through” jasno pokazuje kako je aspekt religijskog promatran iz kritičke perspektive, bez zauzimanja apodiktičnog stava koji bi propovijedao ili zauzimao bilo kakvu stranu. Iz intimnosti vlastitog iskustva slijedi poruka da svatko bira i vodi svoj put.

  Zadnja je stvar “River Runs Through“, koja nastavlja priču o prolaznosti, transformaciji i fluidnosti života. Rijeka nije samo metafora za život, ona je stvarna priroda kojom smo okruženi i koja J.R. Augustu služi kao inspiracija, ali i doticaj s onim najstvarnijim.

  “33” je zaokruženo i smisleno izdanje kojim je glazbenik pokazao da se snalazi u različitim strujama. Ovaj EP prožimaju folk i gospel, za razliku od prijašnjih, koji su bili više usmjereni na blues. Primjetna je i vokalna transformacija jer J.R. August zvuči čisto, svježe i transparentno, bez poigravanja i eksperimentiranja s vokalom. Kvaliteta ovog izdanja neupitna je i osjetna na svakoj stvari.

  “33” nam pokazuje glazbenika u njegovoj ogoljenosti, neposrednosti i snazi te sposobnosti da napravi veliku stvar s malim izdanjem kao što je EP.

  Muziku podržava