Mali vremeplov kroz davnu glazbenu povijest

  759

  Rose McDowall

  Cut With the Cake Knife

  Datum izdanja: 16.09.2015.

  Izdavač: Night School

  Žanr: Alternative, Folk, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Tibet
  2. Sunboy
  3. Wings of Heaven
  4. Sixty Cowboys
  5. On the Sun
  6. Cut With The Cake Knife
  7. Crystal Nights
  8. Soldier
  9. So Vicious
  10. Don’t Fear The Reaper
  11. Crystal Days

  Uvijek posebna i ekscentrična Rose Mcdowall izdala je album s pjesmama snimljenim između 1988. i 1989., nakon raspada grupe Strawberry Switchblade.

  Tih davnih osamdesetih ta grupa je bila prvak žanra bubblegum popa i to su radili na sebi svojstven način. No, Rose je krenula nekim drugim putevima koji su bili oprečni onima matičnog benda. Okrenula se neofolku, new waveu i popu s primjesama gothica. Surađivala je s brojnim i najeminetnijim neofolk imenima poput Current 93, Coil, Psychic TV i Death In June.1993. je osnovala projekt Spell s Boyd Riceom koji je vukao korijenje iz gothic rocka i folka s primjesama novovalnog zvuka.Ono što je napravila sama, sad je objedinjeno na albumu “Cut With The Cake Knife“. Toliko čekanje da objavi te pjesme je razumljivo jer je toliko radila s drugim glazbenicima i prepoznala je pravi trenutak da zablista jer je ono što ona radi zaista nešto posebno.

  Vokalno je Rose jako nadarena i to se odavno zna i na ovom albumu to pokazuje u svakoj numeri. Tekstovi su inspirirani gothic matricom i mračnijim stranama ljudske psihe s referencama na gotičke romane, istočne religije i modernističku poeziju. Jezik je istančan i obogaćen velikim znanjem i iskustvom. Sada potpuno zrela žena ima određenu distancu prema onome što je radila u mladosti i to je tako ispjevano – odmjereno i osmišljeno.

  Muziku podržava

  Ono što je podloga ovom albumu je novovalni zvuk osamdesetih sa synthovima i pop nijansama. Album vas vrati direktno u glazbu tog razdoblja i podsjeti koliko je kvalitetna bila.

  Ove pjesme, iako toliko stare, imaju svježinu i snagu koja i danas prolazi, možda ne kod šire publike, ali kod onih koji su pratili njen razvoj i projekte bit će prava poslastica.

  Uvodna “Tibet” je odlično otvaranje albuma i kao stanoviti hommage neofolk bendovima s kojima je surađivala. “Sixty Cowboys” je jedna razigrana numera kao i najbolja s ovog izdanja, naslovna “Cut With The Cake Knife“, pomalo ironična i zajebantska, ali ipak odmjerena.

  Don’t Fear The Reaper” pred kraj albuma predstavlja mali biser, dok “Crystal Nights” priziva New Order s njihovih početaka.

  Ova kompilacija je pun pogodak jer vas vraća kroz vrijeme u neku davnu glazbenu povijest koja živi baš zbog umjetnica kao što je Rose McDowall.

  Muziku podržava