Mali folk dragulj Noe Bentor

  537

  Noa Bentor

  Love and Darkness

  Datum izdanja: 11.07.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Blue Skies
  2. Marry Me
  3. After I’m Gone
  4. City Lights
  5. Love and Darkness
  6. God
  7. Fall In Love With Me
  8. Sesame St. (Home)
  9. Fly Away

  Prilično nepoznato ime na sceni je Noa Bentor. Prošle je godine izdala svoj debitantski album “Love and Darkness”.

  Iako neafirmirana, ova je glazbenica zanimljivo otkriće sa svojim melankoličnim i romantičnim pjesmama ispjevanima mekim i senzualnim vokalom. Noa je kantautorica podrijetlom iz Izraela i izdala je album preko Bandcampa.Radi se o laganim, indie pop numerama s matricom folka u stilu Sibylle Baier ili Vashti Bunyan, ali prije svega tu je sličnost s Joannom Newsom pa čak i Laurom Marling. Pjesme inspirirane osobnim ljubavnim iskustvima i bolima pretočene su u nježne folk numere koje nisu toliko inventivne, koliko zvuče poznato i iskušano.

  Love and Darkness” nudi prije svega jednu zanimljivu interpretaciju folk stila iz vizure kantautorice koja nije opterećena s onim što je danas dominantno u glazbi, nego se trudi ostati svoja i izraziti iskustvo kroz glazbu.

  Muziku podržava

  Album govori o muškarcima, nerođenim sinovima, vjenčanjima, rastavama, radostima i bolima ljubavi i veza te sve što to iskustvo donosi. Dakle, tematika nije neuobičajena, ali je iskrena i dirljiva u svojoj otvorenosti. Stanovita podvojenost svjetla i tame, rođenja i smrti, boli i radosti dominira albumom. Tama o kojoj Noa pjeva nije depresivna i teška. Gotovo je prozračna i svijetla kao logična posljedica bez koje ljubav ne postoji. Ljubav i tama kao dominantne okosnice albuma isprepleću se i značenjski i interpretativno.

  Tako u “City Lights” kaže: “Sun will rise on me…“, dok u “Love and Darkness” čujemo: “Easy to love, easy to leave…“.

  Noa je proživjela iskustvo i voljenja i ostavljanja i sve je to dio sazrijevanja, čega je ona itekako svjesna. “After I’m Gone” je najdirljivija numera koja pjeva o nerođenom sinu, a s druge strane “Marry Me” je gotovo autoironična i iskrena prošnja muškarca.

  Prisutan je i religijski moment u pjesmi “God” kojom se Noa suočava s vlastitom boli i patnjom te koja je stanovita osobna molitva.

  Fall In Love With Me” je najkvalitetnija pjesma na albumu – melodična, nježna i lagana folk numera.

  Noa Bentor je malo osvježenje na folk sceni prije svega sa senzualnim i mekim vokalom koji je adekvatan za tematiku o kojoj pjeva, kao i stilu kojem stremi. Melankolija, romantika, sjeta, čežnja, ali prije svega iskrenost i otvorenost u pisanju i izvedbi čine ovaj album zanimljivim malim draguljem koji ne bi smio ostati nezapažen.

  Muziku podržava