Male čarolije osrednjeg Cherubinija

  1553

  Jovanotti

  Buon Sangue

  Datum izdanja: 26.09.2005.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. (Tanto)
  2. Mi Fido Di Te
  3. Per Me
  4. Falla Girare
  5. Un Buco Nella Tasca
  6. Mani In Alto
  7. Penelope
  8. ”Una Storia D’Amore”
  9. La Valigia
  10. La Voglia Di Liberta
  11. Coraggio
  12. Bruto
  13. Mi Disordino

  Buon Sangue” naslov je novoga studijskog albuma karizmatičnog talijanskog rapera Lorenza Cherubinije poznatijeg kao Jovanotti. Album je izašao u svibnju ove godine, a promoviran je dvama uspješnim singlovima “(Tanto)” i “Mi Fido Di Te”. Kombinacija lakih i brzih nota koje karakteriziraju ova dva singla idealna je za pokazivanje i prezentiranje oba lica Jovanottijevog novog albuma. Dok je “Tanto” iznimno dinamična i nabrijana rap bomba “Mi Fido Di Te” prekrasna je laganica na tragu velikih hitova poput svevremenske “Chissa’ Se Stai Dormendo”.

  Oduvijek sam Jovanottija više volio slušati u njegovim laganijim skladbama koje su mi uvijek zvučale perfektno. Na “Buon Sangue” takvih je skladbi dovoljan broj, a jedna od onih koja mi je odmah zapela za uho i koju sam odmah preslušao još jednom kako bih ‘utvrdio gradivo’ je “La Valigia“. Stvar za dobro raspoloženje s puhačkim dionicama, veselim ritmom i zaraznom melodijom odmah će vas očarati. Međutim, neosporiva je činjenica da će Lorenzo ostati zapamćen uglavnom po stvarima koje su agresivnijeg tipa poput “L’ombelico Del Mondo” ili “Penso Positivo”.

  Zbog iznimne melodioznosti koju talijanski jezik posjeduje sve skladbe djeluju tako pitko, a tekstovi koje Lorenzo izgovara kao da su prirodno takvi, kao da takvi moraju biti… jednostavno rečeno kako da takvi moraju postojati.

  Muziku podržava

  Kao idealan primjer navest ću bonus track ili, kako se često još zna nazivati, ‘skrivenu pjesmu’ koja se nadovezuje odmah na ‘rasturačku’ “Mi Disordino“. Zbog stvari kao što je ova krivo mi je što ne razumijem talijanski pa da osim što uživam u glazbi mogu znati što je autor želio reći.

  Coraggio” je čvrsta sa stavom stvar koju karakterizira snažna spika, od bržih stvari definitivno moj favorit. Njoj uz bok mogao bih svrstati “Falla Girare“, također iznimno energičnu temu sa žestokim bubnjarskom podrškom.

  Kad u konačnici sve zbrojim i oduzmem ovim albumom sam prilično zadovoljan. Lagane oscilacije u kvaliteti koje se mogu u pojedinim trenutcima osjetiti zanemarive su i ne utječu previše na ukupni dojam.

  Muziku podržava