Majka svih loših kompilacija

  1449

  N.E.R.D.

  The Best of

  Datum izdanja: 10.01.2011.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Funk, Hip-hop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Rock Star
  2. Lapdance (feat. Lee Harvey & Vita)
  3. She Wants To Move
  4. Provider
  5. Maybe
  6. Fly Or Die
  7. Brain
  8. Thrasher
  9. Run To The Sun
  10. Baby Doll
  11. What’s Wrong With Me
  12. Lil’ Suzy feat. Kelis
  13. Things Are Getting Better
  14. Truth Or Dare (feat. Kelis and Pusha T)
  15. Maybe (Sander Kleinenberg Remix)
  16. She Wants To Move (Justice Remix)

  Čudni su putevi gospodnji. Čudni su putevi bendova. Ali najčudniji su putevi izdavača. Ok, možda ne toliko putevi, koliko odluke.

  Organska verzija producentske ekipe The Neptunes, poznata kao bend N.E.R.D. poznata je i u hip-hop, i u rock, i u funk svijetu. Toliko poznata da su nakon svoja prva dva uspješna albuma podigli letvicu koju više nisu uspjeli preskočiti. I onda su se malo sporili s izdavačem, a na kraju se i iščupali iz njegovih ralja.

  I što je onda taj napušteni izdavač napravio? Izdao “The Best of” album. Ali kakav ‘Best of’ album?! Kompilaciju (iako je i to teško reći, ali idemo po redu) pjesama s prva dva albuma! ‘Dobro, i što onda?!’, pitali bi se neki. E pa, N.E.R.D. su do sada izbacili 4 (slovima: četiri!) albuma, a dva koja se provlače kroz ovaj krnji ‘Best of’ su priča ispričana još tamo do davne 2004. godine. Ima li smisla ostaviti šest godina rupe za bend koji je i dalje aktivan?

  I što onda reći na to sve?! Tko je tu lud?! Ili sve shvatiti kao ispunjavanje kvote izdanja i predstavljanje hitova onima koji nisu oduševljeni najnovijim radovima? Da, šteta je da mlade nade i ljubitelji strip-barova ne čuju “Lapdance” ili “She Wants To Move“. Isto vrijedi i za najmelodičnije trenutke Pharellove karijere – “Maybe“, “Provider” i genijalna “Run to the Sun“.

  Muziku podržava

  Dakle, spretno ovo nisu nazvali “Greatest Hits”, jer teško da jedan bend na prvom albumu ima osam hitova (ne mora značiti da nema baš toliko odličnih stvari). Osam s prvog, četiri s drugog, dva remiksa i dva rariteta. I, eto kompilacije. Remiksevi su, tko bi rekao, skroz fora, jer bacaju novo svjetlo na stvari, a bez da ih unište nekakvim pretjerivanjem. Rariteti su tu, doslovno – filleri.

  Što god mislili o njihovim kasnijim albumima, bili nekome dobri ili loši, imali ili nemali singlova, bolesna je odluka da se izbaci ovakav album. Biti general poslije bitke svima je simpatična uloga, pa možda nije loše sjetiti se kako ovaj bend fora zvuči uživo, i sukladno tome zaključiti da bi više smisla imalo da su ovo odlučili izbaciti u nekakvom live obliku. Ili nešto slično. Bilo što, samo ne ovako…

  Muziku podržava