Magnifico: Bregović ili Huljić, pitanje je sad

  675

  Magnifico

  Charlatan de Balkan

  Datum izdanja: 12.06.2017.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kuku Lele
  2. Ya Mustafa
  3. Technique Magnifique
  4. Goodbye Devushka
  5. Uspomene
  6. Tivoli
  7. Cici Mici
  8. Dalmacia
  9. Papučar
  10. Ay, ay
  11. So Lonely
  12. I’m The Man

  Amalgam lokalnih muzičkih idioma uvijek je bio izazov za razne muzičare, a jedan od posljednjih pokušaja pripada Robertu Pešutu, slovenskom umjetniku poznatom i pod imenom Magnifico.

  Album “Charlatan de Balkan” ima malo funka, truba, mediteranskih i trećesvjetskih začina koji nisu za usamljenost, tihu sobu, temeljito proučavanje, mjerkanje nota, timbra, interpretacije. Nema tu dubine stihova, zagonetnih poruka, sugestivnosti. Magnifico nije sugestivan pjevač, štoviše, velike su šanse da ovoljetni osvajač Prvog pljeska Betine i Murtera ima bolje vokalne sposobnosti nego što je ovdje pokazao Magnifico. “Charlatan de Balkan” je kolekcija pjesama za općenarodno veselje uz preporuku da je tijekom slušanja prisutna određena količina psihostimulansa i da se ne slušaju riječi.

  Muziku podržava

  Ukratko, “Charlatan de Balkan” vrlo je uspješno zaobišao dio mog mozga zadužen za glazbeni ukus. “Charlatan de Balkan” je kolekcija koja čini tipku ‘SKIP’ besmislenom jer se čovjek teško može odlučiti koju pjesmu da preskoči prvu sve u nadi da će druga biti bolja (ajde, “Uspomene” nije baš toliko loša pjesma, a i na “Tivoli” se nekako čovjek privikne). Iako treba cijeniti pokušaje humora u muzici, Magnificova estetika ipak pada na onom što bi trebao biti forte humora – uvjerljivost, životnost i autentičnost: uvijek isti gitaristički rukopis, iritantan engleski akcent, propuhani camp, ritam jeftinih kafana dočaravaju dojam da cijelim albumom dominira jedna te ista pjesma.

  Iako su novije etno music eskapade Gorana Bregovića i Tončija Huljića požnjele nešto uspjeha, vjerojatno slična sudbina čeka i Magnifica – živimo u vremenu kada svaka roba nađe kupca, pa tako i… ovo. Tko zna kako će ovaj album izdržati test vremena, ako izdrži, evo pisanog traga da se svi skupa smijemo kako je jedan sirotan promašio poantu i usput ostavio pisani trag.

  Muziku podržava