Magično remek-djelo

  894

  case/lang/veirs

  case/lang/veirs

  Datum izdanja: 17.06.2016.

  Izdavač: Anti-

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Atomic Number
  2. Honey and Smoke
  3. Song for Judee
  4. Blue Fires
  5. Delirium
  6. Greens of June
  7. Behind the Armory
  8. Best Kept Secret
  9. 1000 Miles Away
  10. Supermoon
  11. I Want to Be Here
  12. Down
  13. Why Do We Fight
  14. Georgia Stars

  Kada se spoje tri tako kvalitetne glazbenice kao što su Neko Case, k.d.lang i Laura Veirs, rezultat mora biti nešto magično i lijepo. Upravo takav je album “case/lang/veirs”.

  Magično malo remek-djelo koje donosi potpuni užitak kakav dobra glazba može donijeti. Priča je počela kada je k.d.lang poslala e-mail Neko i Lauri s prijedlogom kolaboracije i one su odmah pristale.Proces nastajanja albuma trajao je oko dvije godine i odvijao se u Portlandu, koji je očito jako plodan topos za glazbu. Plan je bio iskreno komunicirati želje i habituse sve tri glazbenice i napraviti nešto što će spojiti najbolje od njihovih stilova, preferencija i zvuka.Rezultat je zaista fascinantan. Ovaj album osvaja na prvo slušanje prema mnogom parametrima. Zvuk je toliko istančan i privlačan, gotovo doveden do savršenstva. Tekstovi su jednostavni i lijepi, a opet efektni. Što se tiče vokala, nepotrebno je trošiti riječi.Teško je žanrovski odrediti album, ali uglavnom je to spoj alt-countrya Neko Case, folka k.d.lang i indieja Laure Veirs. Osjeti se ono najbolje od sve tri glazbenice. Kao da su ekstrahirale bit vlastitih stilova i pretočile ga u stil ovoga albuma, koji je ipak najbliži folk zvuku.To se da primijetiti i po priči albuma koja mnogo duguje folk legendi Judee Sill pa se i jedna numera zove “Song for Judee“. Album doista zvuči kao homage Judee Sill i njenom posebnom stilu i zvuku koji bi možda danas ovako zvučali u suvremenom ruhu.

  Vokalno je sve određeno na najvišoj razini. Gotovo je nevjerojatno koliko se tri, naizgled različita, vokala tako sljubljuju i slažu. Ipak se Case najviše ističe sa svojim profinjenim, a opet snažnim vokalom i to na najjačim stvarima s albuma, a to su “Atomic Number” i “Delirium” koje su toliko ritmične, snažne, lijepe i jednostavne. Nemoguće je naći slabu stvar na ovom albumu.

  Muziku podržava

  Od balada kao što su “Honey and Smoke” i “Behind the Armory” do radosne “Best Kept Secret” sa zaraznim refrenom te završne, iskričave “Georgia Stars“, sve je toliko na razini i eksplodira uvijek iznova u svakoj novoj stvari da jednostavno ostanete oduševljeni.

  Tekstove potpisuju sve tri glazbenice i to je tek posebna priča. Već znamo da su u svojim karijerama poznate po kvalitetnim tekstovima, a na ovom albumu je to još potencirano. Od referenci na najbanalnije stvari koje uspijevaju pretočiti u pametne i smislene tekstove do metaforičkih toposa i hermetičnosti koja nikad nije teška, nego upravo jednostavna i nekako potrebna.

  Supermoon” je laganija stvar s direktnom referencom. Neko pokazuje svu moć svojega vokala baš na ovoj numeri, dok je Laura zablistala na radosnoj “Best Kept Secret“, a lang se istaknula na “Why Do We Fight“.

  Suradnja Neko Case, k.d.lang i Laure Veirs je nešto najbolje što se dogodilo ove godine u glazbenom svijetu. Tako kvalitetan album u kojem svakim slušanjem otkrivate nešto novo i koji je dobar na toliko razina, zaista ne nastaje često. Sjajne glazbenice s predivnim vokalima, pametnim tekstovima, privlačnim zvukom i jednostavnom pričom – sve je to ovaj album koji naprosto oduševljava od prvog slušanja.

  0 Shares
  Muziku podržava