Macyino dobro trošenje vremena na obrade

  1522

  Macy Gray

  Covered

  Datum izdanja: 26.03.2012.

  Izdavač: 429 Records / Universal Music

  Žanr: R&B, Rock, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Here Comes the Rain Again (Eurythmics 1983)
  2. Creep (Radiohead 1992)
  3. You Want Them Nervous (Skit) (feat. J.B. Smoove)
  4. Smoke Two Joints (The Toyes 1983-Sublime 1992)
  5. La la la (Teaching the Kids) (feat. Layann Al Saud, Avery Albert, Happy Hinds)
  6. Teenagers (My Chemical Romance 2006)
  7. The Power of Love (feat. Hugh Salk)
  8. Nothing Else Matters (Metallica 1991)
  9. Sail (Awolnation 2010)
  10. I Try Is Cool and All But (Skit) (feat. Nicole Scherzinger)
  11. Maps (Yeah Yeah Yeahs 2003)
  12. Lovelockdown-Buck (Kanye West 2008-Nina Simone 1967)
  13. Mel Rap (feat. Mel Hinds)
  14. Bubbly (feat. Idris Elba) (Colbie Caillet 2007)
  15. Wake Up (Arcade Fire 2004)
  16. Really (Skit) (feat. MC Lyte)

  Mnogi autori kada im zaškripi karijera okrenu se tuđim starim hitovima za kako bi oživjeli vlastitu karijeru. Macy Gray svakako se ne ubraja u one skroz otpisane, ali album “Covered” je tu.

  “Covered” je prepun žanrovski jako udaljenih pjesama, ali karakterističan vokal i izvedba Macy Gray spojio ih je u jedan vrlo solidan i zabavan album koji možda uništavaju tek isforsirani skitovi između pjesama kojih je svakako malo previše, a često su i besmisleni.Dvije uvodne skladbe “Here Comes the Rain Again” (original Eurythmics 1983.) i “Creep” (original Radiohead 1992.) vjerojatno su i najlošije skladbe na albumu zbog iritantnih podloga kojima dominiraju synthovi, pa se Macyina izvedba stapa s blijedim matricama. Vjerujem da bi pjesme mnogo bolje zvučale da uopće ni nemaju glazbu u pozadini, da su čisti a cappella.

  Već s uvrnutom “Smoke Two Joints” (The Toyes 1983./Sublime 1992.) dobivamo Macy u punoj spremi, onakvu kakvu ju znamo, šaroliku, zabavnu, da ne kažem da se i poistovjetila s tekstom pjesme, napušenu, a poslije nje slijedi jednako ekspresivna balada “Teenagers” (My Chemical Romance 2006.).

  Muziku podržava

  Ipak, najbolji momenti dolaze s najvećim Metallicinim hitomNothing Else Matters” (1991.) koja u ovakvoj verziji zvuči kao pravi retro pop klasik kakvog se ne bi libili ni najveći afroamerički soul-pop pjevači, dok prema kraju vrijedi još izdvojiti ludu obradu “Maps” (Yeah Yeah Yeahs 2003.) koja zvuči kao da je na speedu, te rani hit Arcade Fire “Wake Up” (2004.) s kojom se Macy želi dodvoriti indie publici.

  Šarolikost pjesama daje nadu da će mnogi pronaći svog favorita među skladbama na ovom albumu, a ono što je najbitnije jest da je ovo Macy onakva kakvu je znamo. Album kreće nešto teže, pa možda izbor pjesama koje otvaraju sam “Covered” i nije najbolji, ali kako odmiče kraju album postaje sve bolji i živopisniji, samo ima mali višak skitova.

  Kada imamo ovakav album, tada možemo reći da je album obrada dobro trošenje vremena, te se nadamo da će u daljoj budućnosti dobiti i svojevrsni nastavak. Prije toga ipak je mnogo bitnije nastaviti niz autorskih albuma i barem djelomično vratiti slavu koju je postigla svojim debi albumom.

  Muziku podržava