Luda kolekcija raznih stilova

  2043

  Soundtrack

  Broken Flowers

  Soundtrack

  Datum izdanja: 22.08.2005.

  Izdavač: Decca / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. There Is An End – The Greenhornes
  2. Yegelle Tezeta – Mulatu Astatke
  3. Ride Your Donkey – The Tennors
  4. I Want You – Marvin Gaye
  5. Yedermo Sew – Mulato Astatke
  6. Not If You Were The Last Dandy On Earth – Brian Jonestown Massacre
  7. Tell Me Now So I Know – Holly Golightly
  8. Gubelye – Mulatu Astatke
  9. Dopesmoker – Sleep
  10. Requiem, Op.48 (Pie Jesu) – Oxford Camerata
  11. Ethanopium – Dengue Fever
  12. Unnatural Habitat – The Greenhornes

  Teško je govoriti o glazbi iz filma kada niste pogledali sam film. Preslušavanje pjesama koje se pojavljuju u filmu u tom slučaju na vas ne ostavlja nikakav poseban dojam do onoga koji imate uobičajenim slušanjem nekog albuma. Međutim, slušajući soundtrack filma “Broken Flowers“, a da pritom nemate pojma o sadržaju filma, ne možete a da se ne zapitate “Koga vraga se u tom filmu radi?”.

  Film je režirao Jim Jarmusch i kroz dva desetljeća svoga rada mnogo je glazbenika prodefiliralo kroz njegove filmove (John Lurie, Tom Waits, Iggy Pop, Screamin’ Jay Hawkins, RZA), a Neil Young je čak pisao i glazbu za jedan.

  Glazba na ovom soundtracku dolazi od svukud i miješa razne stilove od klasike (“Requiem, OP. 48“, Gabriela Faurea u izvedbi Oxford Camerata), preko soula (“I Want You” Marvin Gayea) pa sve do alternativnog rocka (“Unnatural Habitat” The Greenhornersa) i etiopske glazbe koje na ovom albumu ima u izobilju.

  Etiopska skladatelj Mulatu Astatke skladao je tri kompozicije specijalno za ovaj film (“Yegelle Tezeta“, “Yekermo Sew” i “Gubelye“) u kojima kombinira moderni jazz s latinoameričkim ritmovima. Indie rockerica Holly Golightly izvodi dvije skladbe na albumu, uvodnu “There Is An End” i “Tell Me Now So I Know“. Njezin stil pjevanja gotovo da se preklapa sa stilom karakterističnim za balade šezdesetih. Uz sve to tu je još i underground reggae bend The Tennors sa skladbom “Ride Your Donkey“… za slučaj da vam nije dosta.

  Na kraju mogu samo zaključiti da je “Broken Flowers” jedinstvena kolekcija različitih glazbenih stilova i ukusa u kojoj svatko može pronaći ponešto za sebe.

  Muziku podržava