Lud film, lud soundtrack

  3877

  Soundtrack

  Borat: Stereophonic Musical Listenings...

  Soundtrack

  Datum izdanja: 03.11.2006.

  Izdavač: Kuzçek / Dancing Bear

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Chaje Shukarije – Esma Redžepova
  2. Born To Be Wild – Fanfare Ciocarlia
  3. Siki, Siki Baba – Kocani Orkestar
  4. Gypsy’s Kolo – Jony Iliev & Band
  5. Eu Vin Acasa Cu Drag – Stefan De La Barbulesti
  6. In My Country There Is Problem (Throw The Jew Down The Well) – Borat & Anthony Hines
  7. Grooming Pubis – Erran Baron Cohen
  8. Magic Mamaliga – O.M.F.O.
  9. Money Boney – O.M.F.O.
  10. You Be My Wife (feat. Belinda Bedeković) – Borat
  11. Ederlezi – Goran Bregović
  12. Mahalageasca (Bucovina Dub) – Mahala Rai Banda Vs. Shantel
  13. O Kazakhstan – Erran Baron Cohen

  Borat Sagdiyev postao je priča broj jedan u cijelom svijetu. Svakodnevno pojavljivanje u dnevnicima svih televizija još nije doživio niti jedan lik iz filmova. Gdje hoćeš bolje reklame, nego kad se predsjednik Nursultan Nazarbayev na službenom putu u Ameriku obrati svima da Kazahstan nije takva država kakvom ju predstavlja Borat, da je naprednija i civiliziranija.

  Što se samog filma tiče, nadam se da ste ga već pogledali, ako niste, što čekate!? Film je totalno spaljen, otprilike 80-tak minuta vrhunske zabave u kojoj ćete se više puta nasmijati do suza.

  Sacha Baron Cohen, engleski komičar poznatiji kao Ali G, vjerojatno nije ni mogao zamisliti kakav će uspjeh postići jedan njegov lik. Borat Sagdiyev je kazahstanski novinar (Kazahstan je prikazan kao najveća selendra na svijetu) koji je dobio zadatak da nauči nešto od američke kulture da bi prenio iskustva u svoju državu. S njim je njegov producent Azamat Bagatov te njih dvoje prolaze veliki niz smješnih zgoda snimanih kao humoristični polu-dokumentarac.

  Kroz film se čuje dosta glazbe koja je složena u ovaj soundtrack vrlo dugačkog imena “Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film – Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan“. Na njemu se provlače balkansko-romski tonovi uz nekoliko urnebesnih Boratovih klipova o kupnji žene, glazbi, muškom ‘prijateljstvu’ i sličnom.

  Muziku podržava

  Na albumu je elita balkanskog folka, od Esme Redžepove i Kočani Orkestra do Gorana Bregovića. Mnogi bi si mogli misliti da takav skup pjesma ne mogu slušati, ali gadno bi se prevarili. Sve je ovdje na svojem mjestu i ima jednak šarm i duhovitost kao i sam film.

  Album otvara već spomenuta Esma Redžepova, a odmah do nje je izvrsna izvedba Fanfare Ciocarlia pjesme “Born To Be Wild” u disco-romskom stilu. U takvoj zafrkanciji prolazi cijeli album, pa su se dobro uklopile i “Siki, Siki Baba” Kočani Orkestra, “Gypsy’s Kolo” i “Mahalageasca (Bucovina Dub)“. O.M.F.O. je svojevrsno iznenađenje jer je jedini koji je dao dvije pjesme, a obje su u electro štihu s kombinacijom frule ili harmonike.

  Vrlo neobično bi bilo da se ovdje ne pojavljuje i najpoznatini balkanski izvođač Goran Bregović. U nekoliko trenutaka tijekom filma čuju se taktovi njegovog “Ederlezi (Scena Durdevđana na rijeci)“, većini poznatije kao “Đurđevdan” Bijelog dugmeta. Ona je ujedno i jedna od rijetkih laganijih etno pjesama sakupljenih ovdje.

  Za kraj sam namjerno ostavio najzabavnije djelove soundtracka. Uz par isječaka iz filma, Sacha Baron Cohen pojavljuje se i u glazbenom izdanju. U “In My Country There Is Problem (Throw The Jew Down The Well)” pjeva o kazahstanskim problemima kao što je otežani promet i višak Židova. Ova country anti-semitska pjesma je svojevrsna samoironija pošto je i Cohen također Židov. Snimljena je u nekom baru u Americi, a tamošnji posjetitelji su je jako dobro prihvatili pa su pljeskali i pjevali s Boratom.

  You Be My Wife” je Boratovska ljubavna pjesma u kojoj jednostavno objašnjava što traži od žene te kako će se ‘lijepo’ ponašati prema njoj (“You be my wife, I treat you nice. We will make love, whenever I like“), ali i da se neće dobro provesti ako ga ikada prevari (“If you cheat on me, you pay with your life“).

  Razlog zbog kojeg bih posebno čestitao Cohenu je posljednja pjesma “O Kazakhstan” koja je izmjenjena u odnosu na film. Tamo ju je otpjevao uz podlogu američke himne usred američkog juga na jednom cowboyskom skupu. Trebalo je imati muda za takvo nešto učiniti, pošto se zna da tamo ima i gorih ‘rednecka’ nego što je Borat.

  I tako će Kazahstan u S.A.D.-u ostati upamćem po zaostalosti, velikoj kulturnoj različitosti, prije svega po Boratu, a ne kao velika nuklearna sila, ili po solidnim vaterpolskim i hokejaškim repkama. Ovaj glazbeni dijelić samo će još više upotpuniti sveukupnu priču o jednom novom fiktivnom liku koji ima priliku postati legendaran kao “Cirkus Monty Phytona”.

  Ovo je soundtrack koji odlično prati film, pun ludila i kreativnog kaosa, ali možda ima jednu malu manu, sve je bačeno na cigansku veselicu, a nema originalne kazahstanske glazbe što bi dalo još jednu dimenziju samom izdanju.

  Za kraj, pozdravljam vas na Boratovski način… ‘High 5‘!

  Muziku podržava