Luce: Zabavna glazba je živa i rastura

  845

  Luce

  Susret

  Datum izdanja: 02.10.2018.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Acoustic, Blues, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Još i sad
  2. Čežnja
  3. Proći će
  4. Bar još tren
  5. Riječi
  6. Početak
  7. Vraćam se
  8. Vijori
  9. Otkucaji
  10.Distanca

  Od kompletnog novog vala kantautora, evidentno je da će Lucija Ćustić-Luce prva zapjevati u programu “Sviraj stare” – ne zato što su joj pjesme stare, nego zato što zvuče kao da su napisane u nekom šansonijerskom predrockerskom periodu, kad su rock’n’rollu tek pupale grudi, odnosno tek su se pojavljivale malje ispod nosa.

  Iako ima tek jedan vrlo dobar EP iza sebe, Luce je već pokupila nadimke kao što su “hrvatska Adele”. Ima razloga, Luce se i na ovom, uvjetno rečeno dugosvirajućem albumu (33 minute), dotiče utjecaja britanske junakinje svih očajnica i očajnika koji telefonom nazivaju i gnjave svoje bivše raznim bedastoćama, no Luce zauzima mnogo uravnoteženiju perspektivu: i ona ruminira i prisjeća se svojih bivših, no to čini mnogo zaraznije i uvjerljivije nego Adele na njenom zadnjem albumu.

  Muziku podržava

  U centru pažnje slušatelja je Lucijin jak nazalan alt koji je i najmoćniji instrument na albumu (tako i treba biti). Pjesme su solidno složene, najslabiji su trenuci oni koji evociraju najmodernije studijske zahvate, govorim o decentnoj elektronici, koje srećom ima malo, no i to malo je dovoljno da se ustanovi kako ne spada u ovu priču – negdje je, kao u pjesmi “Čežnja” dovoljno mnogo manje instrumenata nego što tu pjesmu sviraju. Luce je mlada dama autentičnih emocija koju, uslijed nelagoda koje proživljava, slušatelj poželi zagrliti i utješiti.

  Ovo je jedan fini mainstream pop album, iako je najviše inspiracije povukao u periodu kad je rock tek stasavao. Ipak, dionice ritam sekcije pjesme “Riječi” će potpisnika ovog redaka podsjetiti na nasljeđe Davida Crosbyja i njegovog antologijskog albuma “If I Could Only Remember My Name” (pogotovo ritam sekcije na pjesmi “Cowboy Movie”). “Bar još tren” će također posuditi kakav rockerski štimung iz šezdesetih, a “Vraćam se” će evocirati Adele. No to nije po onoj “vidjela žaba da konja potkivaju, pa i ona digla nogu”, već legitimna razmjena utjecaja.

  Jakih trenutaka je mnogo više nego slabijih, uostalom, poslovica kaže da se dobra pjesma ne da zatajiti (trapav prijevod od “you can’t keep a good song down”), a Luce je posvetila pažnju da su joj pjesme dobre i da cijeli album ima i glavu i rep.

  Lijepo bi bilo vidjeti Luce pri vrhovima top lista, kako daje autograme, i kako ima rasprodane koncerte i kako trač novine spekuliraju što je zadnje doručkovala. Ovaj album sugerira baš to, da joj nijedna dvorana ne bi trebala biti premala.

  Muziku podržava