Live epitaf ključnog dance punk benda

  2601

  LCD Soundsystem

  The London Sessions

  Live

  Datum izdanja: 08.11.2010.

  Izdavač: DFA Records / Dallas Records

  Žanr: Dance, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Us v Them
  2. All I Want
  3. Drunk Girls
  4. Get Innocuous!
  5. Daft Punk Is Playing At My House
  6. All My Friends
  7. Pow Pow
  8. I Can Change
  9. Yr City Is a Sucker

  U ‘nultim’ godina razmahao se žanr koji je spojio punk i dance scenu. LCD Soundsystem nije bio među prvim takvim bendovima, ali je svakako bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji.

  Gazda u bendu bio je James Murphy, diskograf i DJ koji je pronašao odličan tajming za isfuravanje svoje ideje i vizije u glazbi. Kao svaki pametan čovjek, shvatio je da cijelu priču ne može ispričati sam, već da mu je potrebna skupina istomišljenika koja je spremna upregnuti sve svoje snage u nešto novo i zanimljivo. Te ljude je uspio pronaći i ostalo je legenda pod imenom LCD Soundsytem.

  Već svojim prvim albumom uvelike su skrenuli pažnju na sebe jer su jednostavnim punk ritmovima nabacili dance podloge kao nitko do tada i nova plesna scena bila je rođena, a pjesma “Daft Punk Is Playing At My House” postala je ultimativni radijski i klupski hit. Potom su uslijedila još dva vrlo uspješna albuma, “Sound of Silver” i prošlogodišnji “This Is Happening“.

  Do sada sam sve govorio u prošlom vremenu jer bend nažalost više ne postoji. Koliko je god prelijepo raditi s nizom kreativaca, toliko je to i breme, jer bi svaki želio malo više nagnuti na svoju stranu. Glavnom ‘dirigentu’ je to postalo malo previše i odlučio je napraviti veliku završnu turneju i oprostiti se od fanova i benda u ovakvom obliku.

  Muziku podržava

  Na toj turneji LCD Soundsystem su posjetili i nas vrlo zanimljivim nastupom na zagrebačkom Jarunu gdje su pokazali da se sve to može odsvirati uživo, a ne samo puštati matrice i tek ponešto otpjevati kako to rade mnogi elektroničari. Zbog toga i jesu LCD Soundsystem toliko dobar bend jer bi u protivnom bio dovoljan samo James Murphy.

  Tom zgodom su me podsjetili na Radiohead i njihovo izdanje “I Might Be Wrong” kojim su dokazali da njihove glazbene vizije s albuma “Amnesiac” i “Kid A” nisu samo sintetičke splačine, već da se i to može sve uživo odsvirati. Baš u tom stilu i vidim ovaj LCD Soundsystemov live album, kao dokaz žive svirke koja može pobijediti sve sampleove miks pulta.

  The London Sessions” teče kao po loju, kao da smo na nekom partyu i u potpunosti raspoloženi za ples. Živahni ritmovi u najpoznatijim pjesmama benda odlično su ukomponirani u tek nijansu izmijenjenim aranžmanima (što je i logično za live izdanje), te pokazuju koliko su jake te pjesme kada ih se stavi jednu pored druge.

  Ne bi bilo fer isticati niti jednu skladbu jer zajedno čine savršenu cjelinu izdanka dance punk scene koja je postavila nove standarde u elektronskoj sceni zadnjih desetak godina, a teško da se nešto novo i toliko svježe može ponoviti u narednim godinama.

  Možda se varam, ali “The London Sessions” pokazuje koliko možemo biti sretni što smo LCD Soundsystem vidjeli na njihovom vrhuncu jer se ovako nešto teško može ponoviti, budući da je ovaj bend bio vrlo svjež, inovativan, energičan… Jednom riječju revolucionaran u svoje vrijeme.

  Muziku podržava