Lika Kolorado: Debitanti koji to zapravo i nisu

  1373

  Lika Kolorado

  Smiješ zaurlat

  Datum izdanja: 02.02.2018.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gas
  2. Sretna stvar
  3. Sigurno
  4. Glad
  5. Kralj
  6. Samuraj
  7. Smiješ zaurlat
  8. Sanjao sam te
  9. Jelda, jelda
  10. Miris auta moje majke

  Posljednjih godina se malo koji bend uspio toliko progurati kao Lika Kolorado – osvojili su mnoge nagrade na natječajima za demo bendove, složili nekoliko zanimljivih singlova s pripadajućim spotovima – puno se pričalo o njima pa me čudi da je sam izlazak albuma prolongiran za par mjeseci.

  Lika Kolorado je, iako im je ovo album prvijenac, bend iskusnih glazbenika. Svakog člana smo mogli vidjeti u raznim postavama ranije, a okosnicu današnjeg benda Riđički-Senčar vidjeli smo već i prije u Luftu. Upravo je Luft svojevrsni temelj Like Kolorado, budući da su zvukovno i dalje tu negdje, na temeljima britpopa i indie rocka nakon 2000., uz jednu napomenu – Lika Kolorado ipak najviše utjecaja vuče od Pipsa (trivia – bubnjar Pavle trenutno i svira s Pipsima).

  Muziku podržava

  “Smiješ zaurlat” ima deset pjesama u kojima se jasno očituje navedeno. To je album s glavom i repom, ali i ponekim promašajem. Za razliku od prijašnjih bendova, Riđički je ovdje odustao od bubnjanja (iako je na početku sjedio za njima) i primio se isključivo pjevanja. Njegov vokal bi mogao nekome biti pomalo iritantan, ali se lijepo spaja s melodijama koje proizvodi ostatak benda.

  Lirika benda je većinom ljubavna, ali ponekad malo zaglibe u tekstualnim bravurama, a to se najviše osjeća u pjesmi “Glad” koja je neslušljiva zbog kombiniranja fraza za koje ne znam bi li trebale biti duhovite ili toliko umjetničke da ja to zapravo ne razumijem… To je pjesma koju je definitivno lakše preskočiti nego slušati, iako je glazbeni dio poprilično himničan (kao Pipsi s kraja ’90-ih).

  Sličan dojam dobivam i s uvodnom, ali tu mi nešto drugo smeta što je teško objasniti. Slušajući “Gas” kao da im nedostaje energije, a pjesma bi zapravo trebala biti jedna od najenergičnijih na albumu. Uživo ova pjesma zvuči mnogo bolje i dinamičnije, ali ovako studijski kao da joj je oduzeta duša.

  Do nje se nalazi “Sretna stvar”, pjesma koja bi lako mogla postati i jedan od najzapaženijih momenata albuma jer je nosi neka vesela pozitiva, dok je “Sigurno” već poznata stvar, složena po formuli britanskog post-punka (Editorsi i slični) s vrlo pijevnim refrenom.

  Središnjica albuma je najefektnija. Sve započinje s pjesmom “Kralj” s kojom se bend predstavio publici po prvi puta (tad su još bili trojac) i tu se najviše osjeća britpop (i njegova himničnost) jer se nakon par slušanja pjesma počne nesvjesno pjevati. Ima nekoliko prijelaza pa se sve čini vrlo kompleksno, a zapravo je melodično i zabavno.

  Slijedi “Samuraj” koji u neku ruku spaja The National s nešto vedrijim tonovima, a cijela pjesma se malo po malo pumpa što doprinosi zanimljivoj dinamici. Nakon nje je naslovna “Smiješ zaurlat” koja spada među najzaigranije pjesme, kao da su je napravili u opuštenoj atmosferi bez prevelikog opterećivanja kako će to sve na kraju završiti. “Sanjao sam te” je podjednako jaka kao i “Kralj”, dok završne dvije opet možemo preskočiti.

  Nesumnjivo je da Lika Kolorado spada u samu elitu indie rock bendova novijeg datuma s naše scene, ali album prvijenac ima nekoliko promašaja koji se teško mogu oprostiti. Nakon tih ranih singlova, očekivao sam da bi njihov prvijenac mogao biti u rangu “Ramireza”, kojeg smatram jednim od najboljih prvijenaca (ako ne i najboljeg) našeg indie rocka, ali sam ipak malo promašio. Baš kao i Lika Kolorado, što ne umanjuje njihovu vrijednost jer nam takvih bendova treba.

  Muziku podržava