Lijep pogled na ‘kraljevske’ balade

  2650

  Elvis Presley

  Love Me Tender - The Love Songs

  dvd

  Datum izdanja: 24.08.2009.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Want You, I Need You, I Love You (Steve Allen Show)
  2. Love Me Tender (Sullivan Show)
  3. Love Me Tender (Love Me Tender)
  4. Loving You (Loving You)
  5. Love Me (Sullivan Show)
  6. As Long As I Have You (King Creole)
  7. Witchcraft (Sinatra Show)
  8. It’s Now Oor Never (non-performance)
  9. I’m Falling In Love Tonight (It Happened At The World’s Fair)
  10. Today, Tomorrow And Forever (Viva Las Vegas)
  11. All That I Am (Spinout)
  12. You Don’t Know Me (Clambake)
  13. Almost In Love (Live A Little, Love A Little)
  14. Are You Lonesome Tonight (68 Special)
  15. Can’t Help Falling In Love (68 Special)
  16. I Can’t Stop Loving You (That’s The Way It Is)
  17. The Wonder Oof You (That’s The Way It Is)
  18. Always On My Mind (non-performance)
  19. For The Good Times (non-performance)
  20. What Now My Love (Aloha)
  21. I’ll Remember You (Aloha)
  22. Love Me Tender (That’s The Way It Is)

  Pojavom Elvisa Presleya počela je nova epoha u svijetu glazbe. Do tada nitko nije zaludio cijeli planet, do tada nitko nije uspio slomiti toliko ženskih srdašca, do tada nitko nije u toj mjeri harao top ljestvicama, do tada… Mogao bih nabrajati cijeli dan i vjerojatno ne bih uspio sve pobrojati pa ću radije s time stati.

  Elvis je karijeru započeo gotovo sasvim slučajno, kada je htio snimiti nekoliko pjesama svojoj majci, ali uvijek vrijedi ona stara ‘važno se naći u pravo vrijeme na pravom mjestu’, tako se njemu ‘potrefilo’ da su ga čuli pravi ljudi koji su u njemu vidjeli zvijezdu koja će spojiti ‘crnačku’ i ‘bjelačku’ glazbu u jedan novi žanr koji će se potom nazvati rock.

  Još od ranih dana, osim rockerskih plesnih pjesama, Presley se pokazao kao izvrstan baladni pjevač koji svojom energijom i interpretacijom može pogoditi u središte emocija, posebno ženskog dijela koji je posebno bio slab na njegov smiješak, namigivanje, mrdanje guzicom… Jednom riječju, na čitav njegov lik i djelo.

  Love Me Tender – The Love Songs” pokazuje upravo ovaj dio Elvisove karijere, niz predivnih balada koje su obogaćivale većinom glupe i jeftine filmove kojima je jedina svrha bila da još više izdignu Elvisovu zvijezdu u nebeska prostranstva, a sve je dokumentirano u ovih 80-ak minuta uz naraciju Ashley Judd.

  Muziku podržava

  DVD je zamišljen kao oda ljubavi svim uspješnim i manje uspješnim baladama koje je Elvis napravio tijekom godina s ponekom crticom o svakoj pjesmi plus poneki detaljčić iz njegovog života koji je uvjetovao njegov razvoj karijere. Pjesme su više-manje logično kronološki posložene te prate njegovu romantičniju stranu, ali to nije nikako ‘best of’ kompilacija, već skup skladbi koje su na neki način obilježile Elvisov ‘nježniji’ dio karijere.

  Naravno, prve baladne uspješnice su postavljene na sam početak albuma, a to su “I Want You, I Need You, I Love You” i “Love Me Tender“. Drugospomenuta “Love Me Tender” je toliko odjeknula da su producenti filma, iz kojeg ova pjesma dolazi, promijenili njegov naslov da bi se još više iskomercijalizirao cijeli proizvod. Ta se singlica (i ne samo ta) prodala u višemilijunskoj nakladi što je mnogim današnjim albumima samo san.

  Potom dolazi dio kada Elvis odlazi u vojsku i sve više se bavi filmom u kojem gotovo i nema drugih momenta osim kad on pjeva nekoj ljepotici pod prozorom kako je voli i obožava. Taj niz pjesama sadrži i nešto manje uspješne pjesme (što se tiče samih ljestvica), ali i dalje vrijedne spomena, posebno iz tog razloga što su one i bile najbolje što se u filmu moglo vidjeti zbog stereotipiziranih scenarija. Tu se počinje i nazirati ljubavna priča Elvisa i Priscille jer je svaku pjesmu izvađao kao da je njoj posvećena.

  Sredinom ’60-ih., zbog manjka koncerata, ženidbe i pretjerivanja s glupavim filmovima, malo mu se uljuljala popularnost pa je bilo krajnje vrijeme da se vrati javnim nastupima. To je bio najbolji mogući potez jer je u to vrijeme došao do top forme u svakom pogledu, od izgleda i stylinga do vokalne i izvedbene interpretacije.

  Sada već legendarni “Elvis Speciali” iznijeli su niz epohalnih izvedbi, a samo neke od njih su predstavljene ovdje. Nitko nije mario što je često falšao jer je to radio s neodoljivim smiješkom, djevojke na koncertima su ponovno počele padati u nesvijest, posebno one koje su dobile pusice ili znojni rupčić, ali najvažnija stvar je bila da je ponovno dobio podstrek u karijeri.

  Uslijedili su i uvelike poznati nastupi s Havaja i Las Vegasa koje bi bilo nelogično ne staviti i na ovaj DVD, a baš na tim nastupima se vide i zategnuti odnosi između Priscille i Elvisa koji joj se iskreno ispričavao predivnim baladama poput “Always On My Mind“. Te njegove osjećajne izvedbe su ovdje odlično dokumentirane, a ujedno su i kraj ovog dokumentarca pa je prava šteta da nema niti jedna snimke poslije ’72, ’73.

  “Love Me Tender – The Love Songs” je obavezno štivo za svakog okorjelog fana, ali će se možda osjećati malo zakinuto jer nema hrvatskog titla, ali vjerujem da će u doglednoj budućnosti jedna od dalekovidnica otkupiti prava pa će zadovoljstvo biti veće. Ostalima može ovo biti dobar pokazatelj o veličini i značaju samog Elvisa u svijetu glazbe, iako je otkriven tek djelić njegovog života.

  Kao i svaki oficijelni DVD, pokazuje samo lijepe strane glavnog lika pa jedino što nedostaje ovom izdanju je malo žutila, ostalo je sve za pohvalu, budući da nisu istaknute samo najbolje pjesme, već i neke koje su sakrivene debelo u nekim soundtracima, long-plejkama i extended plejkama naših roditelja koji se još uvijek vjerno čuvaju, iako se prašina već podosta nakupila na njima…

  Muziku podržava