Lijep album tradicionalnih božićnih skladbi

  3323

  Marijan Brkić i Berislav Blažević

  Božićni san

  Datum izdanja: 12.12.2005.

  Izdavač: Scardona

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. U to vrijem godišta
  2. Tiha noć
  3. O Betleme, grade slavni
  4. Djetešce nam se rodilo
  5. Kyrie eleison
  6. Radujte se, narodi
  7. Svim na zemlji
  8. Narodi nam se
  9. Veselje ti navješćujem
  10. Adeste fideles

  Još jedno Božićno izdanje se našlo pred menom, a ono što ga razlikuje od ostalih izdanja koje sam imao prilike slušati proteklih mjesec dana jest tematika skladbi koje se na njemu nalaze te jezik na kojem se one izvode. Dok sam dosad obrađivao albume na kojima se izvode tradicionalne Božićne skladbe popularnog karaktera engleskog govornog područja, ovaj put imam čast predstaviti album na kojem se nalaze tradicionalne Božićne pjesme svjetovnog karaktera otpjevane na Hrvatskom.

  Ne, nije riječ o albumu crkvenih božićnih napjeva u izvedbi mješovitog zbora župe Dubrovačke niti o kompilaciji na kojoj je mjesto našla krema naše zabavnjačke estradne scene.

  Radi se o jednom pristojnom tradicionalnom, a opet modernom i nadasve interesantnom izdanju Marijana Brkića – Brka i Berislava Blaževića – Bere jednostavno nazvanom “Božićni san“. Ideja o ovom izdanju rađala se vrlo dugo, a sve je započelo još prije deset godina kada su prvi put odsvirali instrumental “Svim na zemlji“, koji je, naravno, svoje mjesto našao na ovom albumu.

  Uz instrumentalnu verziju skladbe “Svim na zemlji”, na albumu se nalaze još dvije ne pjevane teme i to “Djetešce nam se rodilo” i jazzerski oblikovanu “Adeste fideles“. Već sam spomenuo da se radi o skladbama svjetovnog karaktera čije izvedbe su neizostavan dio folklora svih božićnih priredbi i svečanosti u našoj zemlji. Slijedom toga navest ću neke od pjesama koje su našle svoje mjesto na ovom albumu: “U to vrijeme godišta“, “Tiha noć“, “Kyrie eleison“, “Radujte se narodi“, “Narodi nam se“.

  Aranžirane znalački, u nekim trenutcima i posve iznenađujuće, ove skladbe djeluju tako svježe te ih je pravi užitak slušati i prepustiti se Božićnom ugođaju. Uz Beru i Brka “Božićni san” ‘odsanjali su’ (in order of appearance) Ervin Baučić, Oliver Dragojević, Nikola Marjanović, Sandra Bagarić, Đani Stipaničev i Jelena Radan.

  Muziku podržava