Letu štuke: U ratu protiv rezignacije i zaglupljivanja

  2347

  Letu Štuke

  Topla voda

  Datum izdanja: 17.11.2018.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Electro pop, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bože zdravlja
  2. Ne poznajem
  3. Supermarket
  4. Kreten
  5. Zemlja gori (ft. Dubioza kolektiv)
  6. Bočice
  7. Topla voda
  8. Kule
  9. Žad

  Relativno duga diskografska pauza nije mnogo naštetila Dini Šaranu i grupi Letu Štuke. Na novom albumu “Topla voda” Štuke i Šaran ne otkrivaju toplu vodu, već nastavljaju isporučivati kvalitetne pop-pjesme koje imaju svoj kontekst i integritet. Dino je i dalje zanatlija koji, poput Nene Belana pazi na svaki mogući detalj u pjesmi, čak i da ne znam kad mu je zadnji album izašao, pjesme zvuče kao da je jako dugo na njima radio, i da su unatoč tome što su napisane u pristupačnoj pop-formi, mnogo kompleksnije i funkcioniraju na više razina.

  Znamo da je Dino Šaran čovjek koji zna ideju napuniti riječima i glazbom, tako da to zvuči kao jedno tijelo, a ovdje smo dobili još jednu jaku potvrdu za to. Kao pjevač, Dino Šaran nastavlja zvučati poput čovjeka koji se prerano probudio i još nije popio svoju prvu kavu, no to je njegov stil koji odgovara ovim brižljivo sastavljenim pjesmama – sličicama oplahnutim socijalnom tematikom. Ima i ljubavnih pjesama, u kojima je nježno okrutan poput prave štuke u lovu na plijen.

  Muziku podržava

  Šarana i dalje zanima “elektrika”, odnosno klasična pop-rock muzika premazana raznim elektroničnim dodacima. Kao tekstopisac Šaran je rezignirani angažirani pratitelj politike u samoobrani. On kritizira površnost društva koje ne čita sitna slova, Šaran kritizira potrošačke navike, a čini se da se ni sam ne skriva kritizirati te slične navike kod sebe.

  Jedina neobjašnjivo i beskrajno loša pjesma zove se “Zemlja gori“, to je suradnja s Dubiozom i ni po čemu se ne uklapa u ovu kolekciju pjesama, a riječi, koliko god možda i bile točne, zvuče isforsirano i odbijajuće, da ne spominjem iritantne limene puhače. S druge strane, zaključna monumentalna “Žad” spada među najbolje pjesme koje je napisao, teško da će biti hit (ako bude – svaka čast). Tu su još i “Bočice”, “Bože zdravlja” i “Ne poznajem” kao vrsni primjeri kako u 4 minute reći jako puno.

  Ovo je pop-album teške kategorije, koji pokazuje Šarana i sastav kako idu u korak s vremenom i kako se unatoč rastućoj rezignaciji ne predaju.

  Muziku podržava