Lana Del Rey: O Lana, tugo mojih dana

  1204

  Lana Del Rey

  Lust For Life

  Datum izdanja: 21.07.2017.

  Izdavač: Polydor Records/Interscope Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Love
  2. Lust for Life (feat. The Weeknd)
  3. 13 Beaches
  4. Cherry
  5. White Mustang
  6. Summer Bummer (feat. ASAP Rocky & Playboi Carti)
  7. Groupie Love (feat. ASAP Rocky)
  8. In My Feelings
  9. Coachella – Woodstock in My Mind
  10. God Bless America – And All the Beautiful Women in It
  11. When the World Was at War We Kept Dancing
  12. Beautiful People Beautiful Problems (feat. Stevie Nicks)
  13. Tomorrow Never Came (feat. Sean Ono Lennon)
  14. Heroin
  15. Change
  16. Get Free

  Sedamdeset dvije minute i 16 pjesama na petoj po redu kolekciji pjesama svjedoči da Madonna sadcorea Lana Del Rey zadržava visok nivo ambicije da se probije što više u nesmiljenoj konkurenciji prve lige pop-zvijezda. “Lust For Life” je, kao i njena prethodna ostvarenja, neujednačena kolekcija pop-dragulja i predvidivih vokalno melodijskih rješenja.

  Najveće iznenađenje je na omotu. Pogađate, to je osmijeh Lane Del Rey ispred nekog prastarog kamiona. Osobno sam mislio da se ta dama ne smije, nego samo pusti kakav stidljiv hihot, a tako nekom demode vozilu neće prići ni pod prijetnjom smrti. I još album nazove “Lust For Life”? Čovjek se zapita hoće li čuti vesele seoske polke s južne strane Alpa, no kad tamo, s muzičke strane, nema nekih velikih iznenađenja. Peti studijski projekt zvuči upravo onako kako ste zamišljali kako će zvučati peti studijski projekt osobe koja se probila albumom “Born To Die”.

  Muziku podržava

  U globalu, album je komotno mogao poslužiti u farmaceutskoj industriji prilikom izrade tableta za spavanje, pri čemu “Lust For Life” predstavlja faktor kako se uspavati bez ‘kemije’, samo s ‘fizikom’. Točnije, akustikom. To ne znači da je “Lust For Life” loš album, nego nakon cca 55 minuta trajanja postaje jasno kamo sve to ide. Uvodne “Love” i “Lust For Life” postavljaju scenu na način da slušatelj može očekivati eksploziju insipracije koja se ne događa, pogotovo ne na “White Mustang” koja sadrži sve faktore, no ne dira potpisnika ovih redaka kako bi trebala. “In My Feelings” je još jedan promašaj, dok “Coachella – Woodstock in My Mind” ipak obećaje neke dobre stvari, predstavlja Lanu koja svoju inspiraciju ipak nije do kraja uništila trankvilizatorima.

  Kako se album bliži svom neumitnom kraju, slušatelj postaje bolno svjestan u kojem će momentu Lana pustiti glas, u kojem će stidljivo ušutjeti, u kojem će se pretvoriti u šapat, kako će ići njena vokalna harmonija, kako će ići modulacija s falsetom, koji će se instrumenti uključiti na koji način. Gostovanje Stevie Nicks u “Beautiful People, Beautiful Problems” otkriva činjenicu da je gospođa Nicks mnogo jasnije i s mnogo više autorskog i izvođačkog nerva zaposjedala teritorij na kojem sada pokušava vladati Del Rey. Uostalom, prošle godine je Nicks reizdala svoja prva dva albuma s početka osamdesetih, u remasteriranom i deluxe izdanju, tako da se može lako usporediti.

  Kraće izdanje, s manje pjesama bi ovaj album učinilo solidnijim proizvodom, no s druge strane, kod Lane Del Rey je jasna situacija – ili ste do sad postali njen fan pa vam je ovakva muzika nedvojbeno dobra, ili vam je postala dosadna ili vam nikad nije ni bila zanimljiva.

  Muziku podržava