Lagani napredak mall-punka

  1627

  Paramore

  Brand New Eyes

  Datum izdanja: 23.10.2009.

  Izdavač: Atlantic / Dancing Bear

  Žanr: Emo, Pop, Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Careful
  2. Ignorance
  3. Playing God
  4. Brick By Boring Brick
  5. Turn It Off
  6. The Only Exception
  7. Feeling Sorry
  8. Looking Up
  9. Where The Lines Overlap
  10. Misguided Ghosts
  11. All I Wanted
  12. Decode

  Prošlim albumom Paramore je uz pomoć dva bombastična singla zasjeo na tron mlađahnih srednjoškolskih bendova. Ono što mnogi zovu punk za trgovački centar, ovi Amerikanci na čelu s mlađahnom Hayley Williams uspjeli su dovesti do milijunskih naklada, pa čak i do etiketiranja nasljednicima No Doubt. Novi album “‘Brand New Eyes” logičan je i nasljednik, ali i napredak karijere.

  U redu, treba naglasiti nekoliko stvari – album ne budi baš neku reakciju u meni, a vjerojatno niti u ikome tko je debelo izašao iz tinejdžerskih godina. Uz to, za svakog ‘ozbiljnijeg’ fana muzike, bili su i bit će potpuno nevidljivi. No, iako su imali priliku uletjeti u još veći mainstream i ugrabiti veliki financijski kolač, Paramore su se odlučili stilski malo produbiti, iako i dalje dosta ziheraški.

  Pjesme su dosta slične, pa “Careful“, “Feeling Sorry“, “Looking Up” i još poneka daju slične melodične refrene, ritmične kitice i u prvi plan bacaju vokal, naravno. To dovodi do zaključka da je mala Hayley odrasla i fizički i vokalno i da ju bend ne uspijeva dovoljno pratiti u tom napretku. Šteta.

  Prvi singl “Ignorance” nazivaju najboljom pjesmom albuma, iako taj amerikanizirani retro-rock riff nikako ne zaslužuje takve epitete. Od onih primjetnijih u jednoličnom albumu su lakša “Playing God” s djetinjastijim riječima “Next time you point a finger I might have to bend it back or break it off“, komercijalno rockerska “Brick By Boring Brick” i mračnija i sporija “All I Wanted“.

  Muziku podržava

  No, ono što se i prije izlaska albuma znalo – najbolje što su zadnje vrijeme napisali bespogovorno je “Decode“, stvar sa soundtracka za film “Sumrak”. Ovdje je ta pjesma iz nekog nejasnog razloga nazvana ‘bonus pjesmom’.

  Emo-pop-rock za široke tinejdžerske mase uspio je nastaviti svoju karijeru albumom koji bi mogao (ali vjerojatno neće) proširiti raspon ljudi koji ih slušaju. No, činjenica je da, koliko god bio ‘zanimljiviji’, fali mu nekoliko iznadprosječno hitoidnih i pamtljivih stvari. Zreliji album nekako pokušava biti više cool, ali na žalost njihovog izdavača, definitivno više nije onako komercijalno potentan. Kombinacija koja neće biti važna postojećim fanovima.

  Muziku podržava