Labinska oda britanskoj glazbi

  4911

  The Orange Strips

  Follow LP

  Datum izdanja: 01.07.2008.

  Izdavač: Udruga OSA

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Song With A Hero
  2. Northern Lights
  3. Kissed A Girl (It Wasn’t You)
  4. Phone Cardiff
  5. Chinese Box
  6. Naked
  7. Gino Stavros
  8. Follow
  9. Letters In Your Mailbox
  10. The Fire
  11. Madras (Come Again)
  12. Loell Duinn

  Kada bi neki totalni nepoznavatelj The Orange Stripsa uzeo njihov album u ruke, mogao bi zaključiti mnoge krive stvari. Razlog tome je što bend zvuči toliko britanski, da je pravo čudo da dečki dolaze iz Labina, a ne s Otoka. Dodatno tom mišljenju bi mogli pridonijeti i tekstovi koji su svi odreda na engleskom jeziku.

  Tijekom 2002., ljubav prema britanskoj glazbi okupila je grupicu istomišljenika koji su htjeli nešto učiniti po tom pitanju pa su ubrzo počeli s radom na demo snimkama, da bi prvi koncert uslijedio početkom 2003. Nakon malih turbulencija u bendu, 2004. finalizirala se postava benda u kojoj su još i danas.

  Do današnjih dana, kada je konačno izašao i njihov dugoočekivani prvijenac “Follow LP“, bend je pokupio podosta nagrada, najzvučnija je Zlatna koogla za najboljeg novog izvođača, ali ipak bih rekao da su više uspjeli na planu koncerata pošto dosad nisu imali službeni materijal (osim nekih demoa), a svirali su mnogo izvan granica Lijepe naše, bili na turnejama po Britaniji, Francuskoj, Belgiji…

  “Follow LP”, kao što sam i ranije rekao, ima duboke utjecaje u britanskoj glazbenoj sceni, što i ne čudi kada su članovi pod najveće uzore stavili bendove poput The Smiths, Radiohead, Suede i Coldplay, a uz njih bi se morao nadodati i Billy Corgan, odnosno Smashing Pumpkins jer zvuče kao njihova pop verzija.

  Muziku podržava

  Pjesme su vrlo milozvučne, lepršave i zabavne, ali im nedostaje malo bolja produkcija da bi one postale još efektnije i življe jer melankolija koja se proteže tijekom cijelog albuma ponegdje prelazi u monotoniju.

  Vokal je dosta neuvjerljiv, ali kada ga se spoji s glazbenim podlogama, odlično su usuglašeni, pa svi njegovi nedostaci brzo nestaju.

  Vrlo eksperimentalni elektro uvod u “Song Without A Hero” otvara cijelo izdanje, a pjesma je u Smashing Pumpkins atmosferi obogaćenoj vrlo bogatim gudačima, dok su u sliedećoj “Northern Lights” pomješani folk elementi na osnovnoj brit-pop bazi u stilu Suede uz dodatak tuš bubnjeva.

  Kissed A Girl (It Wasn’t You)” najviše se približava dance rocku, “Phone Cardiff” je na tragu neopsihodeličnih The Pogues, “Chinese Box” govori o zlostavljanju, “Naked” je najživahnija s harmonikom u prvom planu, naslovna “Follow” je prva pjesma koju su napisali u karijeri, a posvećena je legendarnom tajnom agentu Jamesu Bondu, dok nakon najžustrije i najkraće “Madras (Come Again)” dolazi najduža (gotovo osam minuta) završna “Loell Duinn” s velikom dozom psihodelije.

  The Orange Strips su zasigurno bend velikih mogućnosti, bend koji bi s britanskom adresom stanovanja već svirao velike gaže, pa se nadam da će im to biti veliki motiv u daljnjem stvaranju, da pokažu da se i od nas može uspjeti na svjetskoj sceni.

  S prvim albumom i nizom inozemnih svirki koje su mu prethodile, bend je napravio odličan kamen temeljac i sad se očekuje njihov definitivni proboj.

  Sam album “Follow LP” možda nije u svakom svom momentu na visokoj razini, ali ukupno gledajući, to je vrlo osebujna cjelina s glavom i repom, u kojoj se zna tko što radi i zašto. Za naše tržište će možda biti problem engleski jezik tekstova pjesama, ali kako bend pikira na velike stvari, tako smatram da je odličan potez što su odmah krenuli u tom smjeru.

  Sve je više i više mladih rock bendova koji pokazuju da Britanija nije tako daleko, da se i kod nas može svirati kvalitetan indie rock, pa se tako My Buddy Moose, Erotic Biljana & His Heretics, The Chweger i The Orange Strips mogu uspoređivati s najpopularnijim svjetskim mladim bendovima, a da se ništa ne preuveličava domaći proizvod. Da li je slučajnost da baš svi navedeni bendovi pjevaju na engleskom?! Mislim da nije…

  Muziku podržava