‘Kupujmo’ hrvatsko

  2338

  The Subway Dogs

  Beautiful Animal

  Datum izdanja: 15.11.2004.

  Izdavač: Demite Divitas

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Try To Find A Light
  2. Go West
  3. What You Want
  4. Pusher
  5. Little One
  6. Reggae
  7. Beautiful Animal
  8. What Is This
  9. Believe
  10. What A Girl

  Sjećate li se zagrebačkog benda The Subway Dogs? Da, da to su isti oni dečki, koji su prije jednog cijelog desetljeća pržili čistu (čitaj: iskrenu, snažnu,…) rock & roll filozofiju. Oni kojima vraćanje u povjest ne predstavlja nikakav problem, sjetit će se gostovanja ovoga satava u kultnoj emisiji “Klupice”, autora Željka Vukmirice, koja se svojedobno prikazivala na OTV-u.

  The Subway Dogs su već onda kao demo bend pokazivali ogroman potencijal. Sve je nekako ukazivalo na to da će prerasti okvire lokalne rock atrakcije, i da će postati jednim od predvodnika domaće nam rock scene. Godine 1994. pod producentskom palicom Denykena objavljuju svoj istoimeni debitantski uradak (ako se ne varam, mislim da je to bio također i Denykenov početak bavljenja produkcijom, a osim The Subway Dogs, izdan je i album prvijenac skupine Ugly Leaders). Bilo je to sjajno vrijeme u karijeri ovih mladića.

  Najavljeni kao odličan retro rock sastav, The Subway Dogs su na svom prvom albumu uspijevaju biti i zabavni i zarazni, zvuče kao bend koji sviraju svoje, uživaju u tome što rade, i potpuno su rasterečeni pitanja hoće li postati ‘velike zvijezde’. Taj je album zbilja bio odličan, imao je nekoliko izvrsnih stvari. Lišen neke posebne TV reklame, bend se često puštao na radio postajama (primjerice, Pišta je u svakoj svojoj emisiji zavrtio ili “Liar”, ili “New Jack”).

  Muziku podržava

  Poslije trinaest godina postojanja, krajem prošle godine, bend objavljuje svoj treći dugosvirajući album, naziva “Beautiful Animal“. Poslije kratkog preslušavanja, odmah se može ustanoviti činjenica da unatoč tome što The Subway Dogs nisu zadržali konstantu ‘redovitog’ izdavanja svojih radova, zadržali su dosta od prepoznatljivog stila. Štoviše, danas zvuče zrelije nego ikada prije, točno znaju što hoće i kuda idu. Vidi se da je album snimljen iz gušta i da su dečki ponovno uživali radeći ga.

  “Beautiful Animal” sadrži deset potpuno novih pjesama. Mislim da je njegova velika vrlina to što ovdje nema neke pjesme oko koje bi se sve vrtilo, već su gotovo sve podjednakih kvaliteta. Od uvodne “Try To Find A Light“, do posljednje, odlicne “What A Girl“, siguran sam da će svak naći nešto za svoju dušu, nekog vlastitog favorita. U ono što sam uvijek smatrao njihovom prednšću, sada sam se ponovo uvjerio, pjesme pjevane na engleskom pun su pogodak, jer lakše sjedaju u uho. Naime, oni rade stvarno kvalitetnu glazbu, pa da ju pjevaju i na mađarskom, siguran sam da bi ona sjela u uho, i bila zapamćena bez problema.

  Iako je ovaj najnoviji rad objavljen miljama daleko od očiju javnosti, pokazuje i dokazujeda Zagreb (i naravno, Lijepa naša) ima još odličnih rock grupa, a što je puno važnije, pokazuje da se jedan od nekada popularnih sastava, i dalje nalazi na životu. Nadajmo sa da će nas na to ubuduće puno češće podsjećati, jer imaju što za reći.

  Muziku podržava