Kuku$ Klan: Album po (k)ukusu fanova

  4536

  KUKU$ Klan

  Anđeli i Bomboni

  Datum izdanja: 03.02.2018.

  Izdavač: Samostalno izdanje

  Žanr: Hip-hop, Rap, Trap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Medalje
  2. Šinteri (feat. Target)
  3. Besmrtni
  4. 112
  5. Napravit ću Scenu
  6. Nove Šuze
  7. Zaboravi
  8. Dođi pa Vidi
  9. Šnitanje
  10. Sotona
  11. SAO KUKU$
  12. Gangsta
  13. Skrt Skrt (feat. Hladni)
  14. Frend
  15. XXL
  16. Magic Johnson
  17. Dela Blues

  Demokratizacija domaće glazbene scene nužno je povećala količinu sadržaja koji ta scena nudi. Uzrok toj inflaciji ne leži na domaćim glazbenim terenima, već globalnoj struji predvođenoj servisima poput Bandcampa i ostalih, sve u svrhu što lakšeg izdavanja glazbe za mlade i neafirmirane izvođače. Sada, nekoliko godina od začetka trenda, vidimo i prve rezultate. Neki od njih su svakako pozitivni, no, prema mom mišljenju, najveća negativnost je što smo izgubili prave “fanove” u moru sadržaja koji nam se nudi. Ipak, iznimke potvrđuju pravilo, a domaća i regionalna rap scena uhvatila je publiku za muda i ne planira ih još pustiti.

  Tako je zagrebački duo KUKU$ Klan neki dan ojačao dodatno taj stisak i izbacio svoje treće po redu izdanje (prvi po redu album), te nas uveo u zenit njihova uspjeha koji će vrlo vjerojatno uslijediti u predstojećoj 2018. godini.

  Goca Rip i Hiljson Mandela jako su duboko zaronili u lifestyle svojih glazbenih uzora, a ono što je možda na prvu, drugu i treću bilo smiješno, s albumom “Anđeli i Bomboni” postalo je – respektabilno. Njihovi identiteti u potpunosti su izgubljeni iza njihovih pojava, a novi studijski uradak u 17 slijedova zadovoljit će sve fanove žanra, te čak i podići obrve ponekim puritancima koji njihov trap zvuk smatraju – nazadnim.

  Muziku podržava

  Album je bio u najavi već jedno dulje vrijeme – Hilje i Goca pod producentskom palicom lika koji se krije iza nadimka Iso Miki izbacuju singlove posljednjih par mjeseci, a nakon preliminarnog preslušavanja albuma – prvi pozitivni utisak je da singlovi nisu nužno i najbolje trake s ploče.

  Pa tako “Besmrtni” zvuči kao autotune nostalgija Blink 182, a “Nove Šuze” po n-ti put aludiraju na ljubav grupe naspram trave. Produkcijska rješenja su na razini, album nema nekih očitih fillera (osim možda “Zaboravi”) a za tekstove nemam nekih komentara osim da ni Eskimi nemaju toliko izraza za vodu koliko Goca & Hilje imaju za tu Mary Jane. Tu su i neke zanimljive doskočice poput aluzija na igru Ape Escape, a ne smijem ni zaboraviti dosta tvrdu referencu u naslovu “SAO KUKU$”. Hit singlovi su pak priča za sebe, “Šinteri” su definitivno najbolje producirana traka, a činjenica kako hook potpisuje Target iz Tram 11 dovoljno govori da KUKU$-i višu nisu samo neki likovi s kvarta kojima na gigovima bangaju frendovi i uža rodbina.

  Po mom (k)ukusu, cijela eskapada “Anđela i Bombona” malo predugo traje, no koliko god se trudio ne nalazim neki segment koje bi ocijenio posebno lošim ili pak sfušanim. Prevedeno, kao povremeni glazbeni entuzijast u vodama novih beatova na koji se lome vratovi, “Anđeli i Bomboni” su mi pitki poput romana Dana Browna.

  Ipak, pravi test slijedi idući mjesec kada će duo u Tvornici promovirati ovo izdanje, a do tada će vjerojatno jedna od 17 isplivati kao novi hit. Za krajnji zaključak, potrebno je samo prošetati među ruljom za vrijeme njihovih koncerata. Svi znaju sve tekstove. Mislim da petnaestak novih neće biti problem zapamtiti.

  Muziku podržava