Kruna prvog poglavlja Brownova solo rada

  2896

  Ian Brown

  The Greatest

  Datum izdanja: 05.09.2005.

  Izdavač: Polydor / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. My Star
  2. Corpses In Their Mouths
  3. Can’t See Me (Bacon & Quarmby Remix)
  4. Be There (UNKLE feat. Ian Brown)
  5. Love Like A Fountain (Single Version)
  6. Dolphins Were Monkeys (Single Version)
  7. Golden Gaze (Single Version)
  8. F.E.A.R.
  9. Forever & A Day (The Greatest Version)
  10. Keep What Ya Got
  11. Time Is My Everything
  12. Longsight M13
  13. Reign (UNKLE feat. Ian Brown)
  14. Lovebug (The Greatest Version)
  15. All Ablaze

  Tko zna bi li Ian Brown ikad krenuo u solo vode da je sve bilo kako treba u grupi u kojoj je započeo pjevačku karijeru još ’84. u Manchesteru. Grupa je bila The Stone Roses, a samim krajem osamdesetih, zajedno s Happy Mondays, predvodili su jaku i glasnu manchestersku scenu.

  Singl “Fools Gold” kotirao je visoko na ljestvicama, što je bilo neuobičajeno za indie bend, a nakon debi albuma ’89. očekivalo se da će osvojiti cijeli svijet. Ali imali su jedan problem- diskografsku kuću za koju su snimali (Silvertone) i s kojom su zapeli u sudskim sporovima, pa nije bilo turneja ni snimanja novog materijala. Tek ’94. izlazi drugi album (za Geffen). U sljedeće dvije godine odlaze dvojica originalnih članova, a nakon razočaravajućeg nastupa na Reading festivalu ’96. Brown je priopćio da The Stone Roses više ne postoje.

  Tako je okrenuta nova stranica u njegovom životu, i prvi solo album “Unfinished Monkey Business” izlazi 1998., a kroz godine nanizao ih je četiri. Zadnji, prošlogodišnji “Solarized” pokupio je pozitivne kritike, što je, u stvari, slučaj sa svakim od albuma koji je napravio. Glavna tema ovog teksta ipak je ono najnovije što se može naći od Iana Browna – kompilacija “The Greatest“, s petnaest odličnih pjesama iz njegove osmogodišnje solo karijere.

  Muziku podržava

  Bez oklijevanja se može reći da je Ian izgradio novu karijeru i postao nova zvijezda, potpuno oslobođena prošlosti i grupe koja je trebala postići više. Nakon male uloge u trećem nastavku Harry Pottera njegova popularnost narasla je i u zemljama gdje prije nije bio prevelika zvijezda. Ono što je ostalo nepromijenjeno je način na koji pjeva, koji je postao svojevrstan trademark njegove ličnosti i koji možda najbolje iz njegovih glasnica izlazi na “Keep What Ya Got“, pjesmi nastaloj u suradnji s Noelom Gallagherom iz Oasis (a kad spominjem Gallaghere, Liamu je upravo na jednom koncertu Stone Rosesa ’88. zasjala iskra o rock zvijezdi).

  Umjesto da se drži ustaljenog principa za slaganje ‘best of’ kompilacije sačinjene samo od singlova ili albumskih verzija pjesama, Brown je ovdje uključio poneki remiks i dvije nove stvari. Tako je “Can’t See Me” u Bacon & Quarmby remiksiranoj verziji, a nove su “All Ablaze” i “Lovebug“. Od suradnji tu su još “Be There” i “Reign” proizašle iz prijateljstva Iana sa članovima elektro dua UNKLE.

  Kompilacija koja stare fanove Browna podsjeća da je on još uvijek vrijedan njihove pažnje, a ima dosta toga za ponuditi i onim novopridošlima. Nedavno je na naslovnici jednih cijenjenih britanskih muzičkih novina pisalo “Ian Brown – why we need him more than ever?“, a jedan od mogućih odgovora krije se upravo na ovoj kompilaciji.

  Muziku podržava