Krilatica ‘kupujmo Hrvatsko!’ još jednom dobila smisao

  1904

  Goran Delač

  My Music

  Datum izdanja: 07.11.2005.

  Izdavač: Capo Media Music

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Antz
  2. Beginning…
  3. Fish
  4. For M
  5. Indian Jones
  6. Jinx With Binxs
  7. M & M
  8. R.T.B.L.

  Još jedan domaći izvođač predstavlja svoj uradak pod okriljem novoosnovane diskografske kuće Capo Media Music. Riječ je o mladom i inovativnom gitaristu Goranu Delaču. Nakon klasične naobrazbe i završenog klavira u muzičkoj školi sve ga više privlače bass gitara kao elementarni medij njegovog izražavanja, te tako započinje njegovo individualno glazbeno istraživanje koje biva nagrađeno dobivanjem stipendije od strane Los Angeles Music Academy 2002. godine.

  2004. godine s diplomom u ruci i nemjerljivim iskustvom Goran se vraća u Hrvatsku gdje uz suradnju sa mnogobrojnim glazbenicima i različitim idejama dolazi do ideje o stvaranju autorskog glazbenog uratka. Popis glazbenih suradnika kreće se od svjetskih imena poput Eldad Tarmua, Saskia Larooa, Crosby Logginsa do domaćih izvođača poput Tonyja Cetinskog, The Bastardza, Sane, Jure Stublića,…

  Kao jedan od osnivača mlade diskografske kuće svojom glazbenom naobrazbom kao i glazbenim ukusom uvelike uz ostatak osnivača određuje kurs kojim se ova diskografska kuća kreće i sudeći po dosad predstavljenom definitivno upotpunjuju i unose neophodnu svježinu u hrvatsku diskografiju koja u ovom slučaju definitivno stoji uz bok bilo koje svjetske diskografske kuće ovoga žanra. Riječ je o urbanom jazzu, funku, fusion glazbi općenito s naglaskom na kvaliteti glazbenog izražaja u urbanom okruženju.

  Sve gore navedeno rezultiralo je objavljivanjem debitantskog autorskog albuma Gorana Delača pod nazivom “My Music“. Album se sastoji od osam instrumentalnih skladbi u kojima bass gitara vodi glavnu riječ, a ostali instrumenti ju prate i upotpunjuju ovaj glazbeni doživljaj, te predstavlja fuziju mnogobrojnih glazbenih utjecaja od flamenca i sambe preko ciganske glazbe do glazbe Bliskog istoka ukomponiranih u hip-hop, funk i jazz aranžmane.

  Muziku podržava

  Otvara ga skladba “Antz” na kojoj gostuje i Luka Udjbinac na gitari i synth gitari, a njih dvojicu osim prijateljstva veže i međusobno gostovanje na albumima pa se tako Goran Delač pojavljuje i kao gost na Lukinom drugom albumu “Goin’ My Way“. Osim Goranovog neospornog talenta koji se očituje u impresivnim tehnikama sviranja još je impresivnija činjenica da su sve njegove kompozicije odsvirane na ručno izrađenim šestožičanim basevima koji zvuk dodatno upotpunjuju i obogaćuju.

  U aranžmanskom smislu album je vrlo raznolik, a raspoloženja kao i tematika varira od skladbe do skladbe, ali je isto toliko prisutna u svakoj skladbi zasebno izvedena vrlo suptilno i glazbeno potkovano. Album se smiruje točno na sredini prekrasnom baladom uz pratnju tenor saksofona pod nazivom “For M“, a zatvara ga tematski razigrana i raznovrsna skladba “R.T.B.L.“.

  Debitantski album Gorana Delača prelazi granice ‘domaće’ glazbe po svim kriterijima od kojih je činjenica da se radi o instrumentalnom albumu, pa je samim time izbjegnuta jezična barijera najklimaviji i najmanje bitan kriterij, upravo je sve osim tog kriterija ono što ovaj album stavlja uz bok bilo kojem inozemnom uratku ovoga žanra.

  Muziku podržava