Krankšvester: Dijagnoza hrvatske truleži

  1759

  Krankšvester

  Krankšvester IV

  Datum izdanja: 20.12.2017.

  Izdavač: Samostalno izdanje

  Žanr: Elektronika, Hip-hop, House, Rock, Trap, Trash

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sve je otišlo u kurac
  2. Šveki party
  3. Šta ti znaš o tome
  4. Zli kurac
  5. Dubai (interlude)
  6. Dubai
  7. Di si ti, bokte jebo
  8. Sve bi, a ne bi
  9. Zatresi guz
  10. Gaber
  11. Kokain (interlude)
  12. Napokon
  13. Šupčino
  14. Pošalji sliku
  15. Retardirana
  16. Smek Maj Pička
  17. Na koga misliš?
  18. Ambicije nakon rada

  Lijepa naša Hrvatsko, čini se da je prošlo vrijeme Dječaka: najzajebanija kritika u Rvata dolazi iz prljave jezičine Krankšvestera. Svoj najdinamičniji, neupitno bizaran i sirov album (kakvog se i očekuje iz kotlovine osiječkih provokativaca) – “Krankšvester IV” rade za narod (ili barem ostatak naroda cijepljenog od cajki).

  Krankšvester dežurne dušebrižnike dižu na vulgarizme iz svakodnevice u privatnoj praksi sviju nas pokazujući nam pravo lice prosječne Hrvatske, neovisno o geografskoj lokaciji jer pogađaju univerzalne anomalije, ali i navike. Provokativnost im je najuzbudljivije sredstvo samopromicanja jer u tabuizaciji onoga što su zapravo svakodnevne trivijalnosti ukazuju na licemjerje i ispraznost hinjene korektnosti. Bilo da se radi o Maminju, propalim romansama, seksualnim i erotskim razočarenjima, ispraznosti, korupciji, nacionalnoj nepotističkoj nemani – Krankšvester nema filtera i zato prljavo uživamo u njima.

  Muziku podržava

  Taj moment u suvremenoj glazbi ni po čemu nije nov, ali svakako jest efektivan i efikasan, što su Dubioza kolektiv, kraljevi satire ali i samopromidžbe, pokazali nesebičnim dijeljenjem svog djela na internetskim prostranstvima. Internet ih je, ruku na srce, najviše i nadahnuo kao ultimativno odlagalište ljudskog šljama o kojem i pjevaju. Internet dokumentira i arhivira sveopću dekadenciju i biva riznicom tajni koje šatro pokušavamo čuvati jedni od drugih, ali ih s njime naposljetku podijelimo. Naravno, o internetu ih je podučila Dubioza, a o elementu šoka kao dominantnom propagadnom alatu Let 3 što će pokazati naturalistička sirovost tekstova i cinični trap pogled na otužnu stvarnost iz koje crpimo plejade opsesija: kult pornografije, hedonizam u opijatima, prevara i traženje smisla.

  Krankšvesterova satira i parodija prosječnog, tipičnog, posttranzicijskog Hrvata teško je probavljiva dijagnoza hrvatskoga gena i hrvatskoga sranja u kojem smo naučili plivati do mjere da ga aktivno ignoriramo, a zagrcnemo se tek kad nam ga netko servira onakvo kakvo jest – bez uljepšavanja, drito u glavu. Samo tvrdokorno.

  A tvrdokoran im je i kolaž zvukova koji namjerno grade na trashu u lepezi semplova poznatih pjesama u apsolutnom kontrastu s tekstovima zbog čega im moramo skinuti kapu za neverbalnu komičnu dimenziju četvorke koja će slušatelje polarizirati – ili ćete svršavati na njih ili se gnušati. Mi smo u prvom taboru. Samo ljubav. Samo tvrdo. Najtvrđe.

  Poklonite se najbolesnijim vladarima domaćih pozornica 2018.

  Muziku podržava