Kraljevi grinda ne daju tron nikome

  1535

  Napalm Death

  Utilitarian

  Datum izdanja: 27.02.2012.

  Izdavač: Century Media

  Žanr: Death Metal, Grindcore

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Circumspect
  2. Errors In the Signals
  3. Everyday Pox
  4. Protection Racket
  5. The Wolf I Feed
  6. Quarantined
  7. Fall On Their Swords
  8. Collision Course
  9. Orders Of Magnitude
  10. Think Tank Trails
  11. Blank Look About Face
  12. Leper Colony
  13. Nom De Guerre
  14. Analysis Paralysis
  15. Opposites Repellent
  16. A Gag Reflex

  Kada su Napalm Death 1987. i 1988. objavili svoje prve studijske albume, “Scum” i “From Enslavement To Obliteration”, napravili su svjetsku glazbenu revoluciju zvanu grindcore.

  Od tada je na svjetskoj sceni nastala gomila bendova koja je svirala grindcore po uzoru na Napalm Death.

  Mnogi od njih kako su nastali, tako su i nestali, a Napalmi su dan-danas na sceni, što potvrđuje njihov 14. studijski album. Tijekom svoje karijere ostali su vjerni ovom glazbenom pravcu, koji su s vremena na vrijeme kombinirali s death metalom, pogotovo na albumima “Harmony Corruption”, “Utopia Banished” i “Words From The Exit Wound”, na kojima su pjesme nešto dužeg trajanja, a naiđe se i na poneku gitarsku solo dionicu.

  Na ovom se albumu nalazi 16 tipičnih grind pjesama napravljenih po njihovom receptu, što podrazumijeva Barnyevo urlanje koje samo on može proizvesti, guturalne back vokale gitarista Mitcha, manijakalno bubnjarsko rasturanje majstora Dannya Herrere, te prštavi distorzirani bas legendarnog Shanea Emburrya.

  Muziku podržava

  Quarantined“, “Think Tank Trials“, “Leper Colony” i “Analysis Paralysis” pjesme su koje prednjače na albumu, najbrže su i najžešće i traju tek nešto više od dvije minute. Tipični Napalm Death.

  Fall on Their Swords” interesantna je jer imamo prilike u pojedinim fragmentima čuti Barnyevo pjevanje koje skoro pa da je sakralno, a onda se to pretvara u grind koji nosi sve pred sobom. Kada bi ga uspoređivali s prethodnim albumima iz njihove prebogate karijere, ovaj ima najviše dodirnih točaka sa “Smear Campaign” i “Time Waits For No Slave”.

  Čisto sumnjam da u Hrvatskoj postoji koji obožavatelj bendova žešćeg zvuka, a da nije čuo za Napalme, gostovali su dosad četiri puta u Lijepoj našoj, stoga nije zgorega poslušati i ovaj album jer brdo grinda jedva čeka na odron.

  Muziku podržava