Kralj udaraljki na funk soundtracku

  1164

  Tito Puente

  Tito Puente And His Concert Orchestra (Reissue)

  Datum izdanja: 10.10.2006.

  Izdavač: V2 / Dallas Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. El Rey Del Timbal
  2. Mambo Diablo
  3. Ah Ah
  4. Last Tango In Paris
  5. Ritual Fire Dance
  6. 110th St. And 5th Avenue
  7. Black Brothers
  8. Matacumbe
  9. Preparate Para Banarte
  10. Picadillo

  Tito Puente je možda i najpoznatiji udaraljkaš svih vremena. Tijekom karijere duge preko pedeset godina prozvali su ga ‘King of Mambo’ i ‘El Rey del Timbal’. Njegova muzika je bila kombinacija salse, mamba, i drugih tradicionalnih latinskih ritmova, i američkog jazza, a uspijevao je ostajati u korak s vremenom, stalno istražujući nove glazbene teritorije (“Oye Como Va” je njegova vjerojatno najpoznatija skladba). Također, Tito je bio i vrstan showman i vođa orkestra, čija je muzika uvijek bila usmjerena na ples, smijeh, jednom riječi – zabavu.

  Tito Puente And His Concert Orchestra” je reizdanje relativno zanemarenog albuma iz 1972. godine. Furiozni latin-jazz brojevi na albumu (uvodna “El Rey del Timbal” pokazuje da je taj naziv uistinu zaslužio), su ponekad organizirani kao suite od različitih puhačkih i vokalnih dionica koje povezuje Titovo fantastično sviranje udaraljki. Uz timbale, conge, vibrafon, marimbu (ne bih se začudio da je baš Tito zakačio Toma Waitsa za taj instrument), i druge udaraljke, ovdje ćete moći čuti Tita kako svira i klasične rock bubnjeve.

  No, posebna karakteristika ovog albuma je dodavanje funk elemenata na njemu. Nekoliko pjesama, poput “Mambo Diablo“, zvuči kao čistokrvni blaxploitation soundtrack. Tako “Last Tango In Paris” ima čak i wah-wah gitare, a puhači na “Black Brother” su također posuđeni od tog žanra. S druge strane, afro-kubanske udaraljke, koje su postale standard u blaxploitation žanru, su autori poput Curtisa Mayfielda vjerojatnije učili od Tita nego on od njih.

  Ova muzika nastala prije trideset i pet godina i danas zvuči svježe, te može poslužiti kao pozitivni soundtrack za ugodnu vožnju, vatreni ples (ili bilo što vatreno) ili nadahnuće u kuhinji. Svi koji imalo vole ritam uživati će u ovom albumu.

  Muziku podržava