Korak unatrag

  1404

  Built To Spill

  You In Reverse

  Datum izdanja: 02.05.2006.

  Izdavač: Warner Bros / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Goin’ Against Your Mind
  2. Traces
  3. Liar
  4. Saturday
  5. Wherever You Go
  6. Conventional Wisdom
  7. Gone
  8. Mess With TIme
  9. Just A Habit
  10. The Wait

  Ponekad je stvarno lijepo pokušati maknuti se od komercijalne glazbe koja nas bombardira sa svih strana, od raznih glazbenih postaja do reklama, te prošetati se po indie svijetu, koji je prepun zanimljivih likova i bandova. Gledajući slike nekih od izvođača možemo naći poneku i karikaturu, nekog štreberčića ili bradonju, ali svima je slično da rade zanimljivu i nadasve slušljivu glazbu.

  Doug Martsch je jedan od takvih tipova koji je još davne 1992. godine osnovao bend Built To Spill s namjerom da za svaki novi album skupi novu ekipu koja će mu pomoći. U početku je tako i radio, sve dok nije počeo surađivati sa Scottom Ploufom i Brettom Nelsonom koje je učinio stalnim članovima benda.

  Od njihovog posljednjeg albuma prošlo je pet godina pa se s isčekivanjem čekalo na njihovo novo izdanje koje su nazvali “You In Reverse“.

  Kao i mnogi srodni bendovi indie i alt-rock scene, tako se i Built To Spill poigravaju s raznim oblicima rocka za što su ih kritičari često i hvalili. Na ovom albumu ne dolazi do izražaja u cjelosti sva genijalnost Doug Martscha jer koliko god je glazbena podloga zanimljiva i raznolika, toliko pjesmama nedostaje ono nešto po čemu bi bile posebne.

  Muziku podržava

  Glavne zamjerke bile bi u dužini pjesama jer ponegdje bjesomučnim gitarskim dionica razvlače glavnu temu i takvim odugovlačenjem samo zamaraju slušatelja. Najbolji primjer za to je “Conventional Wisdom” koja bi bila odlična da traje tri minute, a ne ovako preko šest minuta. S optimističnim uvodom i živahnim rifovima, pjesma nas uvodi u prekrasan pop koji završava napornim solažama.

  Za razliku od nje, uvodnoj pjesmi na CD-u “Goin’ Against Your Mind” odgovara da traje debelo preko osam minuta. Mnogo pažljivije su urađene gitarske dionice što se osjeti na posloženosti melodije i ritma.

  Slijedi nekoliko laganijih pjesama koje se brzo zaboravljaju te u ponovnom preslušavanju vjerojatno preskaču. Pred kraj nalazi se “Mess With Time” još jedna pjesma na koju treba obratiti pažnju. Pjesma počinje opasnim hard-rock rifom i kolosalnim ritmom kao da stampedo protutnji pored vas. Posljednja “The Wait” je akustična balada s čestom jekom u pozadini.

  Nakon takvog dugogodišnjeg čekanja, očekivao se nešto bolji uradak, a ovako će ovaj album ostati zapamćen kao jedan od slabijih izdanja grupe.

  Muziku podržava