Korak bliže potpunoj demistifikaciji Led Zeppelina

  1292

  Led Zeppelin

  The Complete BBC Sessions

  Datum izdanja: 16.09.2016.

  Izdavač: Atlantic Records / Dancing Bear

  Žanr: Blues, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. You Shook Me
  2. I Can’t Quit You Baby
  3. Communication Breakdown
  4. Dazed and Confused
  5. The Girl I Love She Got Long Black Wavy Hair
  6. What Is and What Should Never Be
  7. Communication Breakdown
  8. Travelling Riverside Blues
  9. Whole Lotta Love
  10. Somethin’ Else
  11. Communication Breakdown
  12. I Can’t Quit You Baby
  13. You Shook Me
  14. How Many More Times
  1. Immigrant Song
  2. Heartbreaker
  3. Since I’ve Been Loving You
  4. Black Dog
  5. Dazed and Confused
  6. Stairway to Heaven
  7. Going to California
  8. That’s the Way
  9. Whole Lotta Love/Boogie Chillun’/Fixin’ to Die/That’s Alright Mama/A Mess of Blues
  10. Thank You
  1. Communication Breakdown
  2. What Is and What Should Never Be
  3. Dazed and Confused
  4. White Summer
  5. What Is and What Should Never Be
  6. Communication Breakdown
  7. I Can’t Quit You Baby
  8. You Shook Me
  9. Sunshine Woman

  “BBC Sessions” Led Zeppelina izvorno je objavljen 1997. godine i tada je predstavljao značajan album obzirom da je do tada jedino službeno live izdanje benda bio istoimeni soundtrack za koncertni film “The Song Remains The Same” iz 1976. godine.

  Dvostruki CD podsjetio je na sirovi blues rock Led Zeppelina, kvarteta itekako sklonog improvizaciji. Ove godine dobro znanom materijelu dodan je i treći disk, a cjelokupno izdanje nazvano je “The Complete BBC Sessions“.Svježe objavljena kompilacija svega što su Zeppelini snimili za BBC pomalo je korak bliže potpunoj demistifikaciji benda. Treći disk čine što neobjavljene, što izgubljene snimke sa sessiona iz 1969. godine. Radi se o ukupno devet snimki od kojih su po dvije “Communication Breakdown”, dvije “What Is And What Should Never Be”, “Dazed And Confused”, “White Summer” te dakle izgubljene, mutne snimke blues standarda “I Cant’ Quit You Baby” i “You Shook Me”, kao i dosad neobjavljena “Sunshine Woman”.

  Prva dva CD-a svaki fan sigurno već posjeduje u svojoj LP/CD/mp3 kolekciji. Riječ je o potpuno živom materijalu, bez studijskih čarolija ili ne dao Bog većeg zla – dodatnih nasnimavanja. Diskografski obuhvat su prva četiri albuma i izdanje je kao dokument čvrst dokaz koliko su Zeppelini bili moćan live bend. Improvizacija je bila pravilo, što uostalom svaki pravi svirač i zna. Svaku večer svirati jedan te isti solo? Nema šanse. Zeppelini su prihvatili velik izazov hrabrosti pogreške. I zato pojedine izvedbe nisu u potpunosti briljante, ali slušati spontanost live verzija brojnih antologijskih pjesama uvijek je zato uzbudljivo. To je uostalom pravo umijeće live benda koje se, izgleda, baš nakon Zeppelina počelo pomalo gubiti.

  Muziku podržava

  Treći CD u svojoj cijelosti mogao bi biti interesantan jedino historičarima Led Zeppelina. Kad se sve zbroji i oduzme, sad na “BBC Sessionsima” imamo pet izvedbi “Communication Breakdown”, pjesme koja, ruku na srce, i ne ostavlje Bog zna koliko prostora za improvizaciju, po tri izvedbe “What Is And What Should Never Be”, kod kojih od studijske verzije i nema previše odstupanja, tri “Dazed And Confused” čije je različite izvedbe i najinteresantnije slušati te tri “I Cant’ Quit You Baby” i “You Shook Me” s nekim od ponajboljih Plantovih interpretacija i vokalnih primjera. Šteta je jedino što se na trećem disku nalaze u verzijama koje nisu prebačene s izvornih traka, obzirom da su iste izgubljene, već navodno u posrednim snimkama BBC-eva radio programa. Zvuk je, dakle, mutan.

  Nikad objavljena “Sunshine Woman” dijeli istu sudbinu, ali jasno se čuje kako se radi o jako dobrom blues rock komadu. “White Summer” je daleko najvrijednija snimka trećeg CD-a, no ta Pageova tranžanrovska gitarska majstorija ionako je sad već odavno dobro znana među ljubiteljima Zeppelina.

  Uz spomenuti “The Song Remains The Same”, briljantni “How The West Was Won” te izvorni “BBC Sessions” Led Zeppelini zbilja nikome nisu ostali dužni. Vrlo vjerojatno ne postoji live snimka koja bi demantirala njihovu veličinu kao live benda i sasvim sigurno ne postoji snimka zbog kojih bi ih se počelo smatrati još i boljim bendom nego što su to bili.

  Iz tog razloga “The Complete BBC Sessions” ne ispunjavaju neku veću svrhu jer sve je već otprije rečeno. A visoka ocjena ide samo na račun izvrsnih blues rock instrumentalija i vokala koji je tih godina bio u potpunoj snazi.

  Muziku podržava