Koncert za sva vremena

  1865

  The Three Tenors

  The Original Three Tenors Concert - Deluxe Special Edition

  dvd

  Datum izdanja: 18.06.2007.

  Izdavač: Decca / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Titles
  2. Il lamento di Federico
  3. O paradis
  4. Recondita armonia
  5. Dein ist mein ganzes Herz
  6. Rondine al nido
  7. Core ‘ngrato
  8. I vespri siciliani (Sinfonia)
  9. Torna a Surriento
  10. Granada
  11. No puede ser
  12. L’improvviso
  13. E luccevan le stelle
  14. Nessun dorma
  15. Finale Medley
  16. ‘O sole mio
  17. Nessun dorma

  Vrlo je malo koncerata koji su učinili toliko mnogo za popularizaciju ozbiljne glazbe i opere te pobudili interes šire javnosti za istu kao što je to 7. srpnja 1990. napravio rimski susret tri najveća tenora današnjice. Mogao bih čak kazati da je upravo tog datuma opera postala svima dostupna i da su od tog dana obični laici počeli na nju gledati kao na nešto mnogo veće od pukog zavijanja.

  Uskoro će se navršiti sedamnaest godina od održavanja izvornog koncerta Tri tenora, a Decca je tom prigodom na tržište izbacila luksuzno dvostruko DVD izdanje naslova “The Original Three Tenors Concert“. Upravo tada su Jose Carreras, Placido Domingo i Luciano Pavarotti, zajedno sa glasovitim dirigentom, maestrom Zubinom Mehtom, koji je ravnao orkestrom od preko 200 članova, udružili svoje glasove i napravili večer glazbe koju nitko nikada neće zaboraviti.

  Na prvom se DVD-u nalazi koncert, a otvara ga Carreras izvedbom “Lamento Di Federico“. Veliki Pavarotti pojavio se na pozornici kao treći izvođač s izvedbom “Recondita armonie” glasovitog Pucinija, nakon što je Domingo prije njega besprijekorno izveo Mayerbeerovu “O, Paradis!“.

  Ne bih smio nikako zaboraviti veliki orkestar koji je te večeri tako čarobno svirao, a kojeg sačinjavaju članovi Maggio Musicale Fiorentino i Teatro Dell’ Opera Di Roma. Uopće je suvišno naglašavati besprijekornost i savršenu preciznost kojom su te večeri pratili tenore te izvodili brojne glazbene teme. Sva veličina i puna raskoš orkestra može se vidjeti i čuti u izvedbi devetominutne Verdijeve “I visperi siciliani Overture“.

  Muziku podržava

  Nakon vokalnog odmora i prezentacije besprijekornog muziciranja, na pozornicu je izašao Pavarotti i izveo “Torna a Surriento” od De Curtisa. Uz izvedbu “Nessun Dorme“, ovu ubrajam u osobne favorite Pavarottievih trenutaka na pozornici.

  Vrhunac večeri nastupio je izlaskom sva tri tenora na pozornicu i izvođenjem dvadesetominutnog medleya kroz kojeg su skladbama prodefilirali i Bernstein i Lloyd-Weber i Louiguy (“La Vie en rose” – izvorno izvodi Edit Piaf) i Lacalle i mnogi drugi. Koncert je završen nezaobilaznom “‘O sole mio“.

  Što se drugog DVD-a tiče, na njemu se nalazi dokumentarni film “The Impossible Dream“, koji govori o samim počecima realiziranja ideje o održavanju ovako velikog spektakla, prvim pripremama, neizbježnim problemima, probama i velikom finalu. Uz dokumentarni film, na drugom DVD-u možete pronaći i foto galeriju te karaoke verziju skladbe “”O sole mio”.

  Radi opće kulture ovo bi DVD-izdanje svatko trebao imati u svojoj glazbenoj video-zbirci.

  Muziku podržava