Konačni sažetak u 12 pjesama

  8604

  Yammat

  Plan B

  Datum izdanja: 31.05.2004.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. U bojama
  2. Putujem
  3. O nama
  4. Visoko
  5. Vidim sami
  6. Prebrza (za tebe)
  7. Tvoje lice se promijenilo
  8. Nada
  9. Montreal
  10. Nestajem
  11. Ti i ja
  12. Da li je to stvarno?

  Od zadnjeg dana mjeseca svibnja u prodaji je dugo očekivani i konačno kompletiran album zagrebačke grupe Yammat, pod nazivom “Plan B“. Bend je osnovana još davne 2000. godine debitantskim singlom “Putujem” za koji glazbu, stihove i aranžman potpisuje Saša Ljiljak.

  Nakon vrlo uspješnog debitantskog singla popračenog i vrlo uspješnim spotom, koji osvaja i nagradu Oktavijan za najbolji video spot 2002. godine, nekoliko mjeseci kasnije grupa Yammat izbacuje jednako uspješan singl “Nada” koji potpisuje isti autor. Svojim debitantskim singlovima grupa Yammat zauzima visoko mjesto na hrvatskoj urbanoj sceni te istodobno svoje poklonike ostavlja na neko vrijeme kratkih rukava.

  Unatoč brojnim nagradama među kojima treba istaknuti sada već renomiranog i ugašenog Crnog Mačka gdje su pokupili nagradu za najveću glazbenu nadu godine 2001., dolazi do laganog zatišja, odnosno konflikata među članovima grupe, te njihov debitantski album prvobitnog naziva “Figure” ostaje zamrznut.

  Muziku podržava

  Ali nakon svake zime dolazi sunce te se bend ponovno okuplja što je rezultiralo objavom njihovog debitantskog albuma znakovitog imena “Plan B”, koji će zasigurno zauzeti visoku poziciju na hrvatskoj diskografskoj sceni u 2004. godini.

  “Plan B” otvara pjesma “U Bojama” koja se uz zvukove tradicionalnog puhačkog instrumenta razvija u laganom groovie-jazz smjeru u glazbenom smislu popračena fenomenalnim vokalom Ivane Babić. Album se inače sastoji od dvanaest pjesama među kojima uz friške uradke stoje i već proslavljeni remastedirani hitovi “Putujem” i “Nada”.

  Autorski album potpisuje petero ljudi plus vokalni, a na nekim pjesmama i stihoklepački doprinos pjevačice Ivane Babić. Saša Ljiljak uz već proslavljene hitove na albumu potpisuje još i pjesmu “Ti i Ja”, koja nas svojom gitarističkom uvertirom uvodi u melankoličnu, ali opet veselu atmosferu mada joj ne prognoziram uspjeh jednak njenim prethodnim hitovima čije standarde nije tako lako doseći.

  Bazni dvojac Nenad Borgudan i Dario Iričanin potipusuju veći dio albuma i to za glazbu, stihove i aranžman dok im se na pjesmama “Prebrza (za tebe)”, “Da li je stvarno?”, laganu baladu koja zatvara album i privodi cijelu priču kraju i “Tvoje lice se promjenilo” kao tekstopisac pridružuje i pjevačica Ivana Babić.

  Upravo je ova zadnja spomenuta pjesma najavni singl albuma, ujedno i najbrža stvar na albumu te uz pjesmu “Prebrza”, definitivno elektronski orjentirana ako se ovaj album pokuša svrstati u neke čvrste okvire izvan generalnog pridjeva koji povezujemo uz svaku pjesmu – urbani.

  Osim već gore spomenutih autora svoj doprinos albumu dali su i Hrvoje Niković sa dvije kompletno samostalno odrađene pjesme “Montreal”, pravi ljetni hit laganog teksta i ritma i “Nestajem”, koja nakon gudače uvertire priča još jednu priču tužnog karaktera pomalo francuskog štiha. Kao aranžer Hrvoje se pojavljuje na pjesmama “Nada”, “O nama” i “Vidim sami”, za ovu posljednju glazbu i stihove potpisuje peti član autorskog skupa Luka Milas, tekstualno najitimističnija stvar na albumu.

  Pred Yammatom je bio veliki kreativno-glazbeni zadatak uspjeti nakon nekoliko prošlogodišnjih hit singlova snimiti cijeli album vođen u tom nekom friškom-avanturističkom i urbanom tonu, vođen različitim glazbenim utjecajima, te se istodobno oduprijeti hrvatskom sindromu plagijatiranja i kompariranja. Mislim da je ekipa okupljena oko dugo očekivanog ‘projekta’ Yammat svjesna svojih kreativnih mogućnosti, te da će ih novodobivena krila odvesti u pravom smjeru.

  Muziku podržava