Kompleksno, teško, drugačije i jako dobro

  1252

  Callisto

  True Nature Unfolds

  Datum izdanja: 03.05.2005.

  Izdavač: Earache / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. 31 36´N, 35 14´E
  2. Blackhole
  3. Limb: Diasporas
  4. Cold Stare
  5. Storm
  6. Caverns Of Khafka
  7. Like Abel’s Blood Cried For Revenge
  8. Worlds Collide
  9. Masonic
  10. The Great Divorce

  True Nature Unfolds” prvijenac je finske četvorke iz Turkua. Callisto definitivno ne zvuči kao nešto što ste već prije čuli. Iako imaju tipični melankolični finski štih, njihova je glazba veoma originalna i kompleksna i pravi je mix raznoraznih stilova. Najkraće što bih za njih mogla reći je da sviraju progresivni doom, no tu se pojevljuje tako ogromna gomila elemenata da ću se još malo morati zadržati na njihovom zvuku.

  Callisto je uspio postići savršen balans između težine, atmosferičnosti, melankoličnost, screamova i growlova. Intonacija u pjesmama je depresivna i teška, ali nipošto nije zamorna kao što mi je većina doom bendova zamorno. U nekim trenucima se instrumentalne sekvence ponavljaju možda mrvicu previše puta, ali je zvuk toliko šarolik i obogaćen raznoraznim detaljima da je i repeticija podnošljiva.

  Minusi koje moram dati Callistu odnose se na vokal i na lyricse. Naime, Markus Myllykangas je obavio i više nego dobar posao kada su growlovi u pitanju, ali sceramovi imaju onaj određeni emo štih koji mene ekstremno nervira i izbacuje iz takta i previše podsjeća na cijeli val emo bendova koji su se odnekuda pojavili u zadnjih par godina i koji me također ekstremno nerviraju. Kada bi screamovi imali blekersku, umjesto ove emo dimenzije, Callisto bi bio definitivno bend za klasu bolji.

  Nadalje, što se tiče lyricsa, moram odmah reći da su sasvim inteligentno sročeni. No, iz njih jednostavno izlazi potpuno odsustvo bilo kakvih emocija, prefilozofski su i prehladni, a opet, nedostaje im jedna dimenzija da bi se mogli okarakterizirati kao strogo transcedentalni. Ipak, moj prigovor lyricsima je ovdje na sasvim osobnoj razini jer objektivno mislim da stvarno imaju veoma visoku kvalitetu.

  Callisto će vas, nadalje, iznenaditi i mnoštvom sitnica, kao što su ženski vokali u pjesmama “Storm” i “Like Abel’s Blood Cried For Revenge” ili recimo saksofon u stvari “Cold Stare” koji se ovdje fantastično uklopio. Ovo je odličan primjer kako je glupo metal ograničavati samo na bubnjeve, gitare, bas i eventualno klavijature jer se inovativnost u svakom slučaju isplati.

  Muziku podržava