Kompilacija skrojena po mjeri

  1145

  John Mellencamp

  Words & Music: Greatest Hits

  Datum izdanja: 25.10.2004.

  Izdavač: Island Def Jam / Aquarius Records

  Žanr: Country, Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Walk Tall
  2. Pink Houses
  3. Lonely Ol’ Night
  4. Jackie Brown
  5. Rain On The Scarecrow
  6. Love And Happiness
  7. Check It Out
  8. Peaceful World
  9. Paper In Fire
  10. Your Life Is Now
  11. Human Wheels
  12. When Jesus Left Birmingham
  13. Authority Song
  14. What If I Came Looking
  15. Crumblin’ Down
  16. Small Town
  17. R.O.C.K. In The U.S.A.
  18. Cherry Bomb
  19. Pop Singer
  1. Rumbleseat
  2. Thank You
  3. Martha Say
  4. Key West Intermezzo (I Saw You First)
  5. Hand To Hold On To
  6. I Need A Lover
  7. Hurts So Good
  8. Get A Leg Up
  9. Wild Night
  10. Dance Naked
  11. Teardrops Will Fall
  12. Ain’t Even Done With The Night
  13. Just Another Day
  14. Jack & Diane
  15. Rumble Seat
  16. I’m Not Running Anymore
  17. Again Tonight
  18. This Time
  19. Now More Than Ever

  John Mellencamp, iako jedan od najboljih američkih kantautora u posljednjih 20 godina, slabo je poznat u Hrvata. Šteta, jer ovaj poeta ruralne i radničke Amerike, glazbenik koji je i kod kuće zakriljen velikom sjenom Bruce Springsteena, od 1978. na ovamo niže sasvim solidne albume u slavu običnog čovjeka, njegovih poraza i pobjeda, ljubavi i razočaranja. Pritom ne mrči po papiru ‘velike’ riječi ili patetične frazetine, već jednostavnim rječnikom priča priče, nastavljajući utabanom stazom osobnih uzora i općepriznatih gurua američke singer-songwriter scene Woodie Guthriea i Bob Dylana.

  Njegove melodije neće slušatelja iznenaditi svojom kompliciranošću ili višeslojnošću, nema tu eksperimenata s različitim glazbenim stilovima. Mellencamp svira straight rock, katkad malo više razvrlji gitaru ili naglasi bubanj zauzimajući cock-rock pozu. Uostalom, kao svaki rasni kantautor, glazbu svjesno stavlja u sjenu stiha.

  Taj i takav, solidan, dosljedan i uporan Mellencamp dobio je konačno dvostruku kolekciju najvećih hitova kakvu njegovo stvaralaštvo i zaslužuje. 37 pjesama koje se na njoj nalaze pokrivaju više-manje sve faze njegove karijere (izostale su pjesme s prva tri albuma, ali oni su ionako slabiji). Nešto je veći naglasak stavljen na stvari snimljene u osamdesetima (19 ih je na kompilaciji) no pošto je riječ o njegovom najproduktivnijem razdoblju, a ujedno i najbolje prihvaćenom kod publike i kritičara, to je bilo i za očekivati.

  Pjesme na dva CD-a nisu raspoređene kronološki već po principu svojevrsne koncertne set liste. Time su na svojevrstan test stavljene recentne snimke poput “Peaceful World“, “Teardrops Will Fall” ili “I’m Not Running Anymore” i pokazalo se da se one savršeno nadovezuju na ranije hit singlove poput “Jackie Brown“, “Rain On The Scarecrow” ili “Pop Singer“. Zaključak se nameće sam: Melencamp ni nakon 25 godina nije izgubio na kantautorskoj uvjerljivosti ili pak svježini stiha.

  Muziku podržava

  Bilo da slavi bezimene heroje radničke klase, približava život ruralne zajednice, ili priča iskrene priče o ljubavi, gubitku i iskupljenju, Mellencampova pjesnička vizija ne posustaje već četvrt stoljeća.

  Nižući pjesme, strpljivo slažući fragmente života provincije u mozaik, uspio je opjevati srce i dušu srednjeg Zapada, a to zasigurno nije bio lagan posao. No zbog činjenice što je oduvijek bio pomalo po strani od svjetala velikih pozornica, štoviše, u vječitoj sjeni ‘velikog’ Bossa, taj trud, bojim se, neće nikad biti u potpunosti valoriziran.

  Muziku podržava