Komorni folk

  767

  Cold Specks

  I Predict A Graceful Expulsion

  Datum izdanja: 21.05.2012.

  Izdavač: Mute / Dallas Records

  Žanr: Indie Pop, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Mark
  2. Heavy Hands
  3. Winter Solstice
  4. When The City Lights Dim
  5. Hector
  6. Holland
  7. Elephant Head
  8. Send Your Youth
  9. Blank Maps
  10. Steady
  11. Lay Me Down

  U protekle godinu-dvije dobili smo novu pop divu, Adele, koja je poharala svijet svojim moćnim vokalom i pjesmama o prekidu ljubavi s bivšim dečkom. Vjerujem da je ona sada uzor mnogim novim pjevačicama.

  Ok, usporedba Adele i Cold Specks u cijelosti ne drži vodu, ali spomenute dvije pjevačice imaju nekoliko dodirnih točaka koje nije loše spomenuti. Prije svega tu je izražajna interpretacija u kojoj je vokal na prvom mjestu i gdje ne treba previše glazbene pratnje da bi sve emocije izbile u prvi plan.

  Za razliku od Adele koja je pjevala o nesretnoj ljubavi, Cold Specks odnosno Al Spx, Kanađanki na privremenom radu u Londonu, glavni lirički motiv bilo je teško djetinjstvo. Iz svake odsvirane note to se jasno iščitava, a njen vokal koji djelomično možemo usporediti s Brittany Howard iz Alabama Shakesa dočarava svu pretrpljenu bol.

  Pjesme su ponegdje vrlo komorne atmosfere, kao da autorica ne vidi svjetlo na kraju tunela, kao da je tmina zavladala cijelim njenim duhom, ali sve te emocije ipak nije iskanalizirala u dosadni album, već “I Predict A Graceful Expulsion” nudi dosta lijepih skladbi koje evociraju Nicka Cavea ili PJ Harvey.

  Muziku podržava

  Pjesma koja se totalno razlikuje od svega na albumu je pjesma “Hector” koja zvuči mračno, a opet vrlo živahno, kao da se Florence and the Machine zaigrala s dečkima iz Bloc Partya. Ipak, većina albuma je spokojnija i minimalističkija, s tek povremenim orkestracijama koje daju širinu pjesama.

  “I Predict A Graceful Expulsion” nije album za veseljaka, ali ovih 11 pjesama koliko god u nekim trenucima depresivno zvuče, ipak bude nadu da se može prebroditi sve i s tim iskustvom hrabro krenuti naprijed.

  Cijeli spektar glazbenih mračnjaka mogu se pronaći u uzorima Cold Specks, ali ona je ipak napravila karakterističnu zvučnu kulisu kojom se može istaknuti u moru novih autora. Kada nadodamo i stvarno impresivan vokal i interpretaciju, jedino se možemo nadati da će sljedećim albumima krenuti još hrabrije dalje.

  Muziku podržava