Koji hitovi?!

  1104

  Smash Mouth

  All Star Smash Hits

  Datum izdanja: 05.09.2005.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All Star
  2. Walkin’ On The Sun
  3. Flo
  4. Beer Googles
  5. Why Can’t We Be Friends
  6. Diggin’ Your Scene
  7. Waste
  8. Then The Morning Comes
  9. Come On, Come On
  10. Can’t Get Enough Of You Baby
  11. Every Word Means No
  12. Better Do It Right
  13. Do It Again
  14. Holiday In My Head
  15. Pacific Coast Party
  16. I’m A Believer
  17. Ain’t No Mistery
  18. Hang On
  19. Always Gets Her Way
  20. Getting Better

  Preferirate li više američku glazbenu scenu i tamošnji stil ili onu europsku (čitaj otočku)? Ukoliko vam je draži muzički izričaj koji dolazi preko ‘Velike bare’, mladi ste, te se još tražite u glazbenom smislu, bend Smash Mouth bi vam se vrlo lako mogao svidjeti.

  Grupa nastaje u San Joseu u Kaliforniji 1994. godine, dok tri godine potom izdaju album “Fush Yu Mang”, te počinju svoju diskografsku karijeru. Ja osobno, prvi put sam na njih obratio pažnju početkom dvijetisućitih gledajući “Shrek”, gdje se na uvodnoj špici može čuti “All Star“, najbolja stvar ovoga sastava. Mislim da je ova i fanovima najdraža, mada je prvi objavljeni singl s debitantskog albuma “Walkin’ On The Sun” ostvario veći uspjeh, sudimo li po mjestima koja je zauzeo po rock i pop ljestvicama.

  Muziku podržava

  U prodaji se upravo pojavila kolekcija najvećih hitova grupe Smash Mouth pod pomalo pretendencijalnim imenom “All Star Smash Hits“, koja donosi puno stvari, čak njih dvadeset, ali i malo pravih hitova, čak njih dva, upravo maloprije spomenuta. Smash Mouth su tijekom karijere ukupno objavili četiri studijska rada, pa pomalo i iznenađuje objavljivanje ‘best of’ kolekcije tako rano.

  Prisječajući se sličnih primjera, sjetio sam se Morcheebe koja je također nakon četiri rada izdala kolekciju najvećih hitova, prije dvije godine, no ona je bila prepuna hitova. No po kvaliteti (a ni po glazbenom stilu) Smash Mouth sa Morcheebom ne možemo uspoređivati ni u najluđim snovima. Ne trebaš biti osobiti poznavatelj karijere ovoga sastava da se već nakon prvog preslušavanja “All Star Smash Hits” zakljući da je on prije svega zamišljen kao komercijani potez, tj. poziv na kupovinu svim (američkim) klincima koji su još dovoljno mladi da ‘puše’ ovakve bendove (bez obzira na to, još jednom naglašavam da su “Walkin’ On The Sun” i pogotovo “All Star” odlične stvari) a njihov broj nije malen.

  Kombinacija No Doubt, Green Day, Sugar Ray (s time da Smash Mouth za navedenima zaostaju barem dvije stepenice) i sličnih grupa na način kako SM zvuče, uvijek je imala prođu na američkom kontinentu. Za neke veće globalne uspjehe, bojim se da nemaju niti snage, niti ambicija.

  Od ostalih stvari koje su ovdje prikupljene, možemo pjesmu “I’m A Believer” okarakterizirati kao zgodnu, i ona se nalazi na “Shrek” soundtracku. I uglavnom to je sve ono vrijedno spomena. Ostale se brzo slušaju i još brže zaboravljaju.

  “All Star Smash Hits” preporučujem isključivo samo fanovima Smash Mouth, i onima koji će u njegovo istraživanje krenuti neoptrerećeno, bez ikakvih očekivanja. Onim zahtjevnijima poruka da ga se klone.

  Muziku podržava