Klasično fantastično, ali ovaj puta loše

  1451

  Fun Lovin' Criminals

  Classic Fantastic

  Datum izdanja: 01.03.2010.

  Izdavač: Kilohertz

  Žanr: Alternative, Hip-hop, Latino, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mars
  2. Classic Fantastic
  3. The Originals
  4. She Sings At The Sun
  5. Keep On Yellin’ (featuring Roots Manuva)
  6. Jimi Choo
  7. El Malo
  8. Conversations With Our Attorney (featuring Paul Kaye)
  9. We, The Three
  10. How Low?
  11. Mister Sun
  12. Rewind
  13. Get Your Coat

  Popularni newyorški smetlari godinama nakon svojih najvećih uspjeha i dalje suvereno jašu i zabavljaju se što pokazuje i novi album “Classic Fantastic” koji je izašao početkom ožujka.

  Od početka karijere pa do ovog, šestog po redu albuma, Fun Lovin’ Criminalsi se nisu previše promijenili jer na jedan neozbiljan način spajaju gotovo nespojive žanrove, prvenstveno hip-hop s rockom, pri tome često zaglibe u funku, soulu, latinu i još mnogim drugim žanrovima, a da pri tome ne izgube jasne pop-crte koje često navode na ples. Rekao sam da se nisu previše promijenili, jer žanrovski to sve podosta slično zvuči, ali se jasno vidi da više nemaju svježine kao krajem ’90-ih. i da su se podosta počeli reciklirati što nikada nije dobro za bend, a kamoli za onaj kojem je razonoda na prvom mjestu.

  Već se samim naslovom albuma vidi da bend želi skrenuti pažnju na sebe nakon pet dugačkih godina diskografske pauze, a na tome je i ostalo jer materijal na njemu pokazuje daljnji pad benda koji nikako ne može doseći kvalitetu prva dva albuma, “Come Find Yourself” i “100% Colombian” koji i danas čine dobar dio koncertne playliste benda.

  Coolerske balade su često znale biti pogodci za bend, ali na “Classic Fantastic” to nije slučaj. Nekoliko njih zvuče vrlo potrošeno, kao što je npr. “El Malo” koja ima, u principu, sve što i druge uspješne laganice benda, od šarmantne podloge, solidnog teksta i karakteristične interpretacije, ali je toliko dosadna da će prst ići prije ka tipki ‘skip’ nego ‘repeat’.

  Muziku podržava

  Tek na rijetkim pjesmama dosežu razinu na kojima ih volimo vidjeti. To se najbolje vidi u vrlo kaotičnoj skladbi “Conversations With Our Attorney” koja miješa karipske ritmove s dobrom dozom psovanja kojih se ne bi postidjeli niti naši nogometaši, naslovnoj “Classic Fantastic” koja ima genijalnu produkciju sa stilom Isaaca Hayesa prebačenog u 21. stoljeće, te “We, The Three” koja je klasična Fun Lovin’ Criminals brijačina.

  Ostatak albuma nije ni do koljena ovim skladbama što čini veliki jaz među ‘killerima’ (potencijalnim hitovima) i ‘fillerima’ (pjesmama koje služe tek za popunjavanje albuma), čak i više nego na dosadašnjim albumima. Evo nekoliko primjera; “How Low?” zvuči kao da su Gorillaz remiksirali neku staru pjesmu Fun Lovin’ Criminals, “The Originals” će biti zasigurno veliki koncertni favorit, ali albumski zvuči previše isfurano, bez potrebnog groovea, dok je “She Sings At The Sun” pop/hip-hop pjesmica s užasno iritirajućim refrenom.

  Nekako sam dojma da preseljenje benda u Englesku nije donijelo ništa dobrog, da su time malo omekšali, a vjerojatno su i godine napravile svoje. Na šestom albumu “Classic Fantastic” bolesno se uočava manjak inspiracije koju bend, istini za volju, vuče od “Locoa” iz 2001., ali dosad su se uspjeli izvlačiti što ovom zgodom nisu uspjeli. Iako je preseljenje u Europu jasan potez jer ih u Americi malotko šmeka, a tu kod nas su ‘carevi’, možda bi bilo bolje da se vrate u New York i ponovno počnu crpiti inspiraciju iz ‘američkog života’, posebno zato što je sada mnogo drugačija klima nego pred prošli album, pa bi imali mnogo toga novog za reći i pokazati.

  Ovako, “Classic Fantastic” ostaje zapisan kao najlošiji album Fun Lovin’ Criminalsa s tek rijetkim genijalnim bljeskovima što je vrlo malo, jednostavno premalo za bend njihovog kalibra koji je oduvijek donosio hrpu dobre vibre, rasplesanih taktova i genijalne zajebancije.

  Muziku podržava