Klasici koji su stvorili pravog Bonda… James Bonda

  1790

  The Best of Bond... James Bond

  Kompilacija

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. James Bond Theme – John Barry & Orchestra
  2. From Russia with Love – Matt Monro
  3. Goldfinger – Shirley Bassey
  4. Thunderball – Tom Jones
  5. You Only Live Twice – Nancy Sinatra
  6. On Her Majesty’s Secret Service – The John Barry Orchestra
  7. We Have All the Time in the World – Louis Armstrong
  8. Diamonds are Forever – Shirley Bassey
  9. Live and Let Die – Paul McCartney & Wings
  10. The Man with the Golden Gun – Lulu
  11. Nobody Does it Better – Carly Simon
  12. Moonraker – Shirley Bassey
  13. For Your Eyes Only – Sheena Easton
  14. All Time High – Rita Coolidge
  15. A View to a Kill – Duran Duran
  16. The Living Daylights – A-Ha
  17. Licence to Kill – Gladys Knight
  18. GoldenEye – Tina Turner
  19. Tomorrow Never Dies – Sheryl Crow
  20. Surrender – k.d. lang
  21. The World is Not Enough – Garbage
  22. Die Another Day – Madonna
  23. You Know My Name – Chris Cornell
  24. James Bond Theme – John Arnold (Bonus Track, Previously Unreleased)
  1. A View to A Kill – Duran Duran
  2. For Your Eyes Only – Sheena Easton
  3. GoldenEye – Tina Turner
  4. The Living Daylights – A-Ha
  5. All Time High – Rita Coolidge
  6. Goldfinger – Shirley Bassey (Live at Royal Albert Hall, 1974)

  Gotovo svaki film ima svoj soundtrack, neke pjesme su toliko prepoznatljive za određeni film tako da se i poistovjećuju s njime, pa što onda reći za jedan od najvećih filmskih serijala u povijesti čiji je svaki dio imao posebni uvodni komad koji su vrlo često bili hitovi. Naravno, govorim o Bondu… James Bondu.

  Sam serijal možete i ne morate voljeti, ali mora mu se odati počast što i nakon 22 nastavka i dalje puni dvorane, biva jedan od najgledanijih filmova u povijesti, makar više nema onog početnog šarma kojeg je unio prvi legendarni tajni agent 007 Sean Connery.

  Ipak, vratimo se na samu glazbu, jer je to i glavni zadatak, odnosno recenzija nove kompilacije pjesama iz serijala pod nazivom “The Best of Bond…James Bond” koja je, za razliku od prijašnjih izdanja iz 1992., 1999. i 2002., podebljana za nekoliko ‘friških’ naslovnih brojeva, makar je prava šteta što nema i najnovijeg dueta Keys-White.

  Jedna od glavnih figura u zvukovnoj smjernici Bonda je John Barry, kompozitor koji je pisao glazbu za čak 11 filmova. Sve je započelo još s prvim “Dr. No”, te kada je sam film postigao uspjeh međusobna je ljubav bila rođena, te se suradnja nastavila još dugi niz godina. On je ujedno i ‘krivac’ za prepoznatljivu “James Bond Theme“.

  Muziku podržava

  Druga važna ličnost u soundtrackima za Bonda je svakako Shirley Bassey koja je obilježila prvih dvadesetak godina u kojima je čak tri puta pjevala naslovnu temu, te je do danas ostala jedina koja se više puta pojavljivala u toj ulozi. Pjesme poput “Goldfinger“, “Diamonds Are Forever” i “Moonraker” postali su pravi klasici i to ne samo u vidu ovog serijala.

  Napisati pjesmu za ovaj film, očito je pravi prestiž i čast, a to se najbolje može vidjeti po imenima koja su posložena na ovom albumu. Gotovo svaki od njih je tada, kada je i otpjevao pjesmu, bio na vrhuncu svoje slave (ili blizu tog), a imena poput Louisa Armstronga, Paula McCartneya, Toma Jonesa, Tine Turner, Madonne i mnogih drugih nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

  Album je posložen kronološki, od najranijih tema prema suvremenijima i kroz nju se može vidjeti svojevrsni razvoj glazbe. U početku su u modi bili klasični ‘evergreenski’ šlageri s pjevačem ili pjevačicom u prvom planu koje prati veliki orkestar (primjer “From Russia with Love” Matta Monroa), pa je potom došlo do većeg utjecaja orkestra s mnogim dramatičnim zapletima (“Thunderball” Tom Jones), u ’80-ima se približilo tada aktualnom trendu sa slatkastim pop melodijicama (“A View to a Kill” Duran Durana i “The Living Daylights” benda A-ha), dok se u zadnjih 15-tak godina dosta šaralo po žanrovima jer je bilo tu i popa (“Tomorrow Never Dies” Sheryl Crow), rocka (“You Know My Name” Chrisa Cornella), pa čak i dance glazbe (Madonnin “Die Another Day“).

  Bilo kako bilo, ipak najbolje pjesme iz cijelog Bondovog opusa dolaze od najvećih, a tu prvenstveno mislim na Loius Armstrongovu baladu “We Have All the Time in the World“, rockersku power baladu Paula McCartneya & Wingsa “Live and Let Die“, hipnotičnu “Diamonds are Forever” Shirley Bassey, te “GoldenEye” rock bake Tine Turner. Sve te pjesme imaju ‘ono nešto’, posebnu snagu, odličnu interpretaciju, makar neke od njih i nisu previše karakteristične za serijal.

  Već sam ranije rekao da nažalost na albumu nema posljednjeg uratka “Another Way to Die” dueta Alicia Keys/Jack White iz filma “Quantum of Solace”. Možda je to i dobro jer smatram da je ta pjesma malo nedefinirana, budući da je previše izmiješana između žanrova samih autora, odnosno r’n’b/soula i rocka.

  Na kraju ću još napomenuti da ova kompilacija ima i dodatni DVD na kojem je kratki dokumentarac u kojem se ukratko upoznaje sa svakom skladbom, odnosno s glavnim kompozitorima za filmove, uz nekoliko spotova. Prava je šteta da ih je samo šest…

  Gledajući i slušajući sve pjesme zajedno, može se reći da je Bond tijekom godina imao odličnu, ali i neujednačenu potporu u vidu glazbenih podloga jer su mnoge pjesme vrlo dramatične, pamtljive i hitoidne, dok se s nekima malo gubi na ritmu jer su malo previše odskliznule ka klasičnim pop formama (tu prvenstveno mislim na središnjicu ove kompilacije).

  Sve u svemu, lijep je ovo kolekcionarski poklon za nekog velikog fana serijala, a u njemu ujedno može uživati i netko tko uopće nije upoznat s tematikom Bonda (zar uopće postoji netko takav?!).

  Muziku podržava