King Gizzard & the Lizard Wizard: Nastavlja se suludi niz

  549

  King Gizzard & The Lizard Wizard

  Sketches of Brunswick East

  Datum izdanja: 18.08.2017.

  Izdavač: Flightless/ATO/Heavenly

  Žanr: Fusion Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sketches Of Brunswick East I
  2. Countdown
  3. D-Day
  4. Tezeta
  5. Cranes, Planes, Migraines
  6. The Spider And Me
  7. Sketches Of Brunswick East II
  8. Dusk To Dawn On Lygon Street
  9. The Book
  10. A Journey To (S)Hell
  11. Rolling Stoned
  12. You Can Be Your Silhouette
  13. Sketches Of Brunswick East III

  Taman kad pomisliš da su King Gizzard & the Lizard Wizard zapeli na psihodelično-progresivnom hard rocku i da su počeli repetitivno koristiti iste motive za inspiraciju, bend objavi 11. album u karijeri koji je potpuno drugačiji od svega što su prethodno napravili.

  Ime albuma je “Sketches of Brunswick East“, a to je referenca na kvart iz predgrađa Melbourna Brunswick East i albuma Milesa Davisa “Sketches of Spain”. Zašto je to bitno za priču o ovom albumu? Zato jer album točno tako i zvuči.

  Vjerujem da mnogi percipiraju Australiju kao idealnu zemlju gdje se igraš s Djedom Božićnjakom na plaži dok je 35 stupnjeva u hladu, a upravo takvu chill-out atmosferu su Gizzardi pružili na “Sketches of Brunswick East”, lagano, zavodljivo i prije svega jazzerski improvizirano.

  Muziku podržava

  Da se Davis rodio u Australiji, a ne na sjeveru SAD-a, sigurno bi i on imao ovakve lagane tonove sa zvukovima ptičica u svojim skladbama. Gizzardi su na ovom albumu spojili ono najbolje od Australije i jazza na jedan psihodelični rock način. Naravno, ovdje najmanje ima psihodeličnog rocka, ali je to pristup koji im je dozvolio nesmetanu kreativu s bezbrojnim improvizacijama i ubacivanje pregršt neuobičajenih zvukova u same skladbe.

  Kao i kod prethodnog albuma “Murder of the Universe“, ovdje isto tako nema hitova koji će bendu donijeti Youtube slavu, ali vjernim su fanovima pokazali da ne posustaju u traženju novih inspiracija i koncepata za svoje radove. Album je zaokružena i smislena cjelina u kojoj se malo toga ističe, bilo po dobrom, bilo po lošem.

  “Sketches of Brunswick East” nastavlja niz kreativnog ludila koje nam King Gizzard & the Lizard Wizard isporučuju. Ovo je jedan od njihovih najkulerskijih albuma na kojem su se poigrali s jazz fusionom na jedan sasvim solidan način. S druge strane, upravo s ovim albumom i najviše podsjećaju na Omara Rodríguez-Lópeza koji još sumanutije izdaje albume koji najčešće spadaju u sličnu žanrovsku odrednicu kao i “Sketches of Brunswick East”.

  Ovo definitivno nije album s kojim ćete zavoljeti King Gizzard & the Lizard Wizard, malo tko će ih i otkriti jer sumnjam da će imati značajniji komercijalni uspjeh, ali “Sketches of Brunswick East” nastavlja suludi niz najkreativnijeg benda današnjice.

  Muziku podržava