King Gizzard & The Lizard Wizard: Trenutno najbolji bend na svijetu i točka

  1509

  Gumboot Soup

  King Gizzard & The Lizard Wizard

  Datum izdanja: 30.12.2017.

  Izdavač: Flightless

  Žanr: Psychedelic, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Beginner’s Luck
  2. Greenhouse Heat Death
  3. Barefoot Desert
  4. Muddy Water
  5. Superposition
  6. Down the Sink
  7. The Great Chain of Being
  8. The Last Oasis
  9. All Is Known
  10. I’m Sleepin’ In
  11. The Wheel

  Ova godina je godina King Gizzard & the Lizard Wizarda. Tko god vas pokuša uvjeriti u suprotno, slobodno ga ignorirajte.

  Kada su rekli da će objaviti pet albuma u jednoj godini, mnogi su to primili sa skepsom jer kako bi jedan mali bend iz Australije bio toliko lud da se hiperprodukcijom ubije do kraja. Bend je i do sada objavljivao albume mnogo češće nego je to danas običaj, ali pet u jednoj godini mnogima je ipak djelovalo kao hardcore. I što smo na kraju dobili? Pet albuma od kojih nijedan nije loš, a većina ih je jako dobrih. I to je sve napravljeno s velikim smiješkom na licu, neprestanim turnejama, organiziranjem Gizzfesta…

  Vratimo se na prvi odlomak – 2017. je godina King Gizzard & the Lizard Wizarda!

  Muziku podržava

  Gledajući strukturu izdavanja albuma tijekom godine, jasno je bilo da su većinu albuma ostavili za sam kraj godine, tako da izgleda kao da neće stići održati svoje obećanje. Sva sreća pa nisu potražili javnog bilježnika, već smo svi bili svjedoci njihovog velikog vica u 2017., a posebna fora je bila objavljena za Božić na Facebooku ‘Not many days left in the year ayy’. Predzadnji dan godine i zadnji album Gizzarda za ovu godinu.

  Naslov “Gumboot Soup” vjerojatno je uzet kao simbolički, s obzirom da je nevrijeme gotovo uništilo dio Gizzfesta, ali se dečki ipak nisu dali i pružili su svojim sunarodnjacima prave fešte. ‘Juha gumenih čizama’ ponovno je nešto sasvim drugačije od onoga što su u ovoj godini objavljivali, nekako je najbliže albumu “Paper Mâché Dream Balloon” iz 2015., ali razlike su ipak očite.

  “Gumboot Soup” jedna je psihodelična indie rock priča na kakve su nas navikli bendovi poput The Flaming Lipsa (prije petnaestak godina jer ovo novo je teško slušljivo) i MGMT (s početka karijere jer ovo novo je teško slušljivo). Naravno, Gizzardi su implementirali sve što su naučili tijekom vremena pa tako možemo naći i mikrotonalnu muziku, jazzerske improvizacije koje su svirali s Mild High Clubom, povremeno i epsku atmosferu kao na “Murder of the Universe”… Generalno, ovo je glazba koja objedinjuje dosadašnji rad benda, a naglasak je ponovno više na psihodeliji nego na hard rock, iako ima i toga.

  Album počinje odlično, “Beginner’s Luck” je stvar koja pokazuje da bi ranije spomenuti The Flaming Lips i MGMT lako mogli ostati bez posla ako se Gizzardi jače prihvate stvaranja u toj žanrovskoj odrednici. Do nje je “Greenhouse Heat Death” koja ima elemente borbe s Balrogom, dok je “Barefoot Desert” slatkasti psihodelični indie pop komad prepun dinamičkih obrata i improvizacija (utjecaji suradnje s Mild High Clubom).

  Sljedećih nekoliko stvari je u nekom sličnom điru, psihodeličnom rocku s različitim detaljima koje zanimljivo oboje svaku pjesmu na svoj način. Tu se jasno vidi da znaju sačuvati karakteristični sound i vokalnu interpretaciju, bez obzira na glazbeni izričaj za koji se opredijele. Takvu cjelinu presijeca “The Great Chain Of Being” koja nas vraća u hard rock vode, jer u njoj najviše podsjećaju na rock dinosaure poput Led Zeppelin, The Doorse i njima slične, te rasturačina “All Is Known” koja podsjeća na ludilo albuma “Nonagon Infinity”.

  Ovaj album je možda najraznovrsniji do sada jer je u njoj nabacano sve i svašta. To možda jest album svojevrsnih otpadaka s ranijih izdanja, ali ipak djeluje vrlo suvislo i koherentno, kao prava cjelina koju potpisuju najveći luđaci na sceni trenutno.

  Imao sam priliku gledati ih u 2017., nadam se da ću ih vidjeti i u 2018. jer uživo je to još jedna dimenzija više. “Gumboot Soup” će sigurno uvesti neke nove pjesme u njihovu setlistu jer je album ponovno jak, iako malo kaska za svojim prethodnikom koji je bio ujednačeniji i zanimljivi. “Gumboot Soup” je odlični kolaž za upoznavanje s Gizzardima (ako se do sad niste još navukli na njih), ali mnogim pjesmama nedostaje energije s kojom bi mogli barem malo podsjetiti na svu ludost koju bend posjeduje. “Beginner’s Luck”, “The Great Chain Of Being” i “All Is Known”  su zgodici, ali ostatak ipak nije na tom nivou.

  King Gizzard & the Lizard Wizard su u 2017. napravili pravo malo čudo s pet izdanja. Kada bi povlačili crtu, “Gumboot Soup” bi po kvaliteti bio negdje u srednjem dijelu, kako u 2017., tako i u cijeloj njihovoj karijeri. No, to nimalo ne umanjuje vrijednost ovog albuma jer su King Gizzard & the Lizard Wizard toliko visoko podigli ljestvicu da je zapravo teško vidjeti što je iznad nje i da li to iznad uopće postoji, s obzirom da su sve granice odavno prešli svirajući od indie popa do epski nastrojenog hard rocka.

  Muziku podržava