King Gizzard & The Lizard Wizard: Lagana psihodelija na kvadrat

  614

  King Gizzard & The Lizard Wizard

  Polygondwanaland

  Datum izdanja: 17.11.2017.

  Izdavač: Samostalno izdanje

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Crumbling Castle
  2. Polygondwanaland
  3. The Castle In The Air
  4. Deserted Dunes Welcome Weary Feet
  5. Inner Cell
  6. Loyalty
  7. Horology
  8. Tetrachromacy
  9. Searching…
  10. The Fourth Colour

  King Gizzard and the Lizard Wizard najluđi su bend na sceni, u to više uopće nema sumnje. U petak su izdali četvrti album u tekućoj godini, a koliko im je stalo do fanova pokazali su besplatno ga podijelivši puku.

  Sad, kad netko nešto dijeli badava, a inače im to isto naplaćaju, kod nas Hrvata pobudi se sumnja u stilu ‘sigurno je album smeće pa ga zato dijele’. Gušteri ipak nisu prisebni već sedam godina koliko postoje (nemam dokaze je li ta ludost počela i prije tog) pa su možda i najbolji album od dosadašnja četiri podijelili besplatno.

  Muziku podržava

  Kod ‘free downloada’ često se zna dogoditi da se stranice sruše – to se dogodilo i kod King Gizzard and the Lizard Wizarda koji očito svakim novim albumom naprave dodatni iskorak u broju svojih fanova. Kako riješiti taj problem? Podijelili su sa svijetom sve moguće mastere na alternativnim lokacijama, samo da svaki fan bude zadovoljan/zadovoljen. Ako si pravi fan, napravit ćeš si i ploču jer je “Polygondwanaland”, između ostalog, ‘šeran’ i master za vinilku (nadam se da sad shvaćate svu ludost benda).

  “Polygondwanaland” nastavlja tamo gdje su prošli albumi stali. Ovo je još jedna psihodelična verzija hard rocka na poprilično uvrnuti način. Suradnja s Mild High Clubom na “Sketches of Brunswick East” donijela im je još jednu novu dozu lagane jazz improvizacije pa ne čudi da su sad solaže unutar pjesama još zanimljivije posložene.

  Kad smo kod toga, najbolje je uzeti uvodnu “Crumbling Castle” koja predstavlja sve ono što su Gizzardi napravili u dosadašnjoj karijeri. Pjesma koja premašuje deset minuta sažima psihodeliju, hard rock, progresivu, jazz improvizacije (posebno u solažama), čudne solaže, mistični tekst… S “Rattlesnake” su pogodili najveći hit, ali dojma sam da je “Crumbling Castle” njihova najbolja stvar u 2017.

  Naslovna “Polygondwanaland” ima jedan world music štih južnoameričkih Anda (glazba Maja, Inka, Azteka…), “The Castle in the Air” se poigrava elektronskim dodacima u stilu Star Warsa (i dalje smo na laganoj psihodeličnoj podlozi), “Deserted Dunes Welcome Weary Feet” zvuči kao s nekog futurističkog australskog desert sessionsa… I tako dalje oni razvijaju zvučne kulise koje su generalno znatno mirnije od onog što nam inače znaju pružati.

  Upravo ta atmosferičnost i laganija atmosfera daju ovom albumu novu dimenziju koja je svakako antiklimaks onog što su do sada pružali. Odlično je da je album izdan nakon “Sketches of Brunswick East” jer se tako jednostavnije uviđaju i sve promjene u njihovim motivima tijekom skladanja, a što dalje možemo očekivati od ovih Australaca – to vjerojatno samo oni znaju. Ne bi me začudilo da sa simboličnim 13. albumom (kojeg ćemo navodno dočekati još ove godine) zaključaju svoj studio, odu na veliku završnu turneju gdje će svirati i u zadnjem kutku zemljine hemisfere pa se prijateljski rastanu i odu svako svojim putem. Naravno, ne bih htio da se tako nešto dogodi, ali s onim što konstantno pružaju imali bi veliki kredit jer im u ovom trenutku malo tko može parirati u kreativi.

  Ukratko rečeno – “Polygondwanaland” je sve ono što ste dosad čuli od King Gizzard and the Lizard Wizard, samo u brzini-dvije niže i s puno jačom dozom psihodelije.

  Muziku podržava