King Gizzard and the Lizard Wizard: Thrash metalom do ekološkog osvještavanja

  1111

  King Gizzard and the Lizard Wizard

  Infest the Rats' Nest

  Datum izdanja: 16.08.2019.

  Izdavač: Flightless

  Žanr: Psychedelic, Rock, Thrash Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Planet B
  2. Mars For The Rich
  3. Organ Farmer
  4. Superbug
  5. Venusian 1
  6. Perihelion
  7. Venusian 2
  8. Self-Immolate
  9. Hell

  Ovo ljeto kao da se događa kataklizma oko nas. Gore ogromne površine šuma od Sibira do Amazone koje su pluća našeg planeta. King Gizzard and the Lizard Wizard kao da su to predvidjeli, pa su početkom travnja izbacili teaser u videu odličnog singla “Planet B” koji je ukazivao da će bend opet žestoko zabrijati. Kako te pjesme nije bilo na prošlom boogie albumu, znalo se da uskoro dolazi i 15. album benda.

  Prvi jači odjek Gizzarda na svjetskoj sceni bio je s odličnim (do danas i dalje najboljim) albumom “Nonagon Infinity”, a zatim je uslijedila 2017. s pet albuma nakon koje je vjerojatno i moja baka čula za ove otkačene Australce. Nakon prvog slušanja (ali i drugog, trećeg…), bilo je jasno da je ovo najbolji album u odnosu na spomenuti iz 2016.

  Muziku podržava

  “Fishing for Fishies” je djelovao kao zafrkantski album koji je izdan tek reda radi. Ima nekoliko dobrih momenata, ali sve zajedno nije otišlo u sferu nekog upečatljivijeg albuma. Ipak, već najavni singl “Planet B” je pokazao da će sljedeći album otići nikad dalje prema metalu, što je moglo djelovati zastrašujuće na prvu. Osim jasnih utjecaja rane Metallice i Slayera, jasno je da su Gizzardi ubacili i mnoge tradicionalne elemente koje su već koristili, bazirane na psihodeličnom i hard rocku.

  Kad tome nadodamo vrijeme velikih požara i temu albuma, jasno je da smo dobili možda i najaktualniji koncept u dosadašnjoj karijeri benda. Upravo priča o tome kako ‘nema planeta B’ i da moramo čuvati ono što imamo, ako želimo opstati kao vrsta, djeluje kao tema koja se jednostavno morala obraditi jer klimatske promjene su sve jače izražene – sve ide u ekstreme, pa je tako i odluka o thrash metalu svojevrsni revolt i ekstrem koji pojačava dojam o temi na albumu.

  Sve počinje s himnom “Planet B” za koju ću reći da je sigurno njihova ‘Top 5’ pjesma koju su dosad napravili. Brutalna atmosfera pjesme ispresijecana je psihodeličnim gizzardovskim riffovima, a refren jednostavno udara kao rijetko koja pjesma do sad. Kad dođemo do dijela “There is no Planet B, Open your eyes and see” jasno je da povratka nema.

  Već sljedeća “Mars for the Rich” kao da je nastala ranih ’70-ih u doba velikih hard rock bendova i početka metala jer ima utjecaja od Led Zeppelina do Black Sabbatha. Tu smo došli do sljedećeg koraka ljudske deevolucije Zemlje jer ipak postoji ‘planet B’ koji je određen samo za one ‘dubljeg džepa’. “Mars for the privileged, Earth for the poor” su utopijski stihovi koji bi se vrlo lako mogli dogoditi, ako Mars (ili bilo koji drugi planet) ikada postane adekvatan za život, jer Zemlja ide prema svojemu kraju. Daljnji tekstovi idu u tom smjeru.

  Ne bih sad htio ulaziti u srž svake pjesme, jer bi tada to moglo otići u nedogled, pa ću sumirati ostatak albuma kao jednu odličnu cjelinu koja izvrsno opisuje sve ono što su Gizzardi do sad napravili. Kreativnog ludila ne nedostaje, pa je očito da je prošlogodišnja studijska pauza bila uspješna. Možda na albumu više nema hit singlica kao “Planet B”, ali te pjesme djeluju kao cjelina koja jednostavno reže sve pred sobom. Ima tu mnogo svježih ideja koje su izmiješali s već iskorištenim, pa ne treba čuditi da “Infest the Rats’ Nest” zvuči kao tipičan Gizzard album malo pomaknut u thrash vode.

  Da sumiram stvari, “Infest the Rats’ Nest” jest najbolji album King Gizzard and the Lizard Wizarda nakon “Nonagon Infinity”. Na njemu je sve na svojem mjestu. Dobili smo dvostruki koncept u kojem je zvučno sve okrenuto prema thrash metalu, dok se tekstualno bore za očuvanje jedinog nam planeta. Zajedno, to je 35 minuta brijačine koja će mi sigurno još mnogo puta treštati iz zvučnika.

  Muziku podržava